Managed hosting door True

Sun schrapt royalties standaard-Java

 

Sun Microsystems zal ontwikkelaars niet langer licentievergoedingen rekenen voor de standaard-uitvoering van Java 2. Het bedrijf hoopt hiermee meer aandacht en expertise te kweken voor de twee andere varianten van Java 2: Micro en Enterprise.

Die eerstgenoemde variant voor ingebedde toepassingen is in juni dit jaar gelanceerd, terwijl de zwaardere bedrijfsuitvoering gisteren is onthuld. Vanaf 31 januari volgend jaar biedt Sun de broncode van Java 2 Standard gratis aan.
Het bedrijf liet vorig jaar al de vaste licentievergoeding vallen voor het gebruik van Java in applicaties van derden. In plaats daarvan vroeg Sun een percentage van de inkomsten onafhankelijke software-fabrikanten verkrijgen uit hun Java-programmatuur. Dit gebeurde grotendeels onder druk van die software-ontwikkelaars.
Sun verklaart dat het de standaardversie van Java 2 nu weggeeft om zijn licentiebeleid te vereenvoudigen voor Java-ontwikkelaars. Analist Deborah Hess van onderzoeksbureau Gartner meent echter dat het de leverancier vooral te doen is om het lokken van aanhang.
"Ik verwacht dat ze een markt op gang willen brengen voor de andere twee Java-platformen. Ze zullen sommige delen van de broncode openen om mensen in staat te stellen ermee te werken. Vervolgens zullen ze hun andere twee producten bieden, waarmee ze het meeste aan kunnen verdienen. Dit is slimme marketing."
Ondertussen vertaalt Sun zijn Java 2 Standard Edition voor het 'open source' besturingssysteem Linux. Voor dit karwei heeft de computerleverancier de hulp van softwarebedrijf Inprise (voorheen Borland) ingeroepen. Die partner wil het overgezette product samen met zijn eigen ontwikkelhulpmiddel JBuilder begin volgend jaar in de markt zetten.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/228665). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×