Managed hosting door True

Nieuwe Melissa-variant waart over Internet

 

Een nieuwe variant op het gevaarlijke e-mailvirus Melissa waart rond over Internet. De nieuwe uitvoering is bekend als Melissa.w, Prilissa en W97/Prilissa en formatteert harde schijven op eerste Kerstdag (25 december).

Prilissa is een combinatie van Melissa en 'collega' PRI. Het virus maakt gebruik van enkele beveiligingsgaten in Microsofts Outlook en Outlook Express. Die e-mailprogramma's zijn geïntegreerd met de 95- en 98-uitvoeringen van besturingssysteem Windows. Prilissa maakt gebruik van die integratie door het autoexec.bat-bestand te voorzien van een instructie de harde schijf te formatteren op 25 december. Ook heeft het virus de mogelijkheid zichzelf via Outlook weer door te sturen naar e-mailgebruikers die in het adressenboek staan.
De zelf-replicatie is alleen mogelijk via Outlook, maar de besmetting zelf kan via elk e-mailpakket gebeuren. Het virus neemt namelijk de vorm aan van een aangehecht bestand. Zodra de gebruiker dat opent, nestelt het virus zich in het systeem.
De nieuwe venijnige Melissa-variant heeft al drie banken in Groot-Brittannië besmet en breidt zich nu uit naar andere bedrijven en PC's. Dit zeggen onderzoekers van anti-virusleveranciers Network Associates, Trend Micro en Star Labs. Zij hebben het virus afgelopen vrijdag ontdekt en hun software inmiddels uitgerust met tegenmaatregelen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/228249). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×