Managed hosting door True

Fenit: Piraterij vergt overheidsoptreden

Het bestaansrecht van de Business Software Alliance (BSA), die illegaal softwaregebruik aanpakt, brokkelt af. Nadat Novell en Lotus Development zich vorig jaar distantieerden van de agressieve BSA-methoden, vaart nu ook Microsoft een eigen koers. IT-branchevereniging Fenit pleit voor overheidsoptreden.

Deze week startte Microsoft Benelux een 'vriendelijke' televisiecampagne gericht op consumenten en het mkb. Doel is het verhogen van de kennis van licentiegebruik en het terugdringen van het hoge percentage gekopieerde software. Microsoft-woordvoerster Aurelia van den Berg vindt niet dat het bedrijf de BSA daarmee passeert. "We onderscheiden opzettelijk misbruik en onbewust misbruik. Het eerste moet hard aangepakt worden." Het tweede betreft de groep die min of meer onbewust de regels overtreedt, waaronder het mkb. "Deze groep valt buiten het aandachtsgebied van de BSA en daarop richten we het nieuwe initiatief." Microsoft valt de BSA niet publiekelijk af, maar het onderneemt deze actie niet voor niets. "Softwarepiraterij is niet substantieel afgenomen."
Fenit wil dat de overheid meewerkt aan de bestrijding van illegaal softwaregebruik. Woordvoerder Machiel de Rooij: "Voor andere vormen van criminaliteit beschikt de overheid over de politie en een compleet opsporingsapparaat. Hoewel de branche een preventieve rol kan spelen, is het vreemd dat de sector zelf diefstal van software moet achterhalen." Fenit pleitte al eerder voor de instelling van een Raad voor de Elektronische Samenleving. "Zo'n raad zou dat prima kunnen oppakken. Hoewel minister Jorritsma (EZ) er nog niet echt aan wil, denken wij dat daar op termijn niet aan te ontkomen is."
Hoewel BSA gepasseerd wordt, meent de alliantie niet dat zijn bestaansrecht gevaar loopt. "Wij vinden het goed dat bedrijven zelf ook actie ondernemen. We staan samen sterk, dat geldt zeker voor de kleinere softwareleveranciers", reageert BSA via woordvoerster Ilse Zethof.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.