Managed hosting door True

Icann stelt regels geschillenafhandeling op

 

De Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de door de Amerikaanse overheid ingestelde non-profit organisatie voor de introductie van vrije-marktwerking op het gebied van domein-registratie, heeft definitief de beleidsregels vastgesteld voor de afhandeling van geschillen.

Deze code, die al in augustus is opgesteld, heeft tot half oktober ter inzage gelegen voor commentaar.
De beleidsregels bevatten geen verrassingen. Met name activiteiten als 'cybersquatting' en 'omgekeerd domeinkraken' moeten voortaan tot het verleden behoren. Bij cybersquatting ofwel domeinkraken laten Internet-gebruikers populaire- of merk-namen op hun naam vastleggen, met de bedoeling die later te verkopen aan de hoogste bieder. Een domeinnaam als http://www.rs/6000.com bijvoorbeeld kan door een ander dan IBM geregistreerd zijn. Mocht Big Blue die naam tóch willen gebruiken, dan zal de onderneming moeten betalen aan de huidige eigenaar. Het ligt voor de hand dat iemand anders dan IBM geen reden heeft om een dergelijke domeinnaam te laten registreren, behalve dan om veel geld te kunnen vragen aan de computerreus. Aan dergelijke praktijken wil de Icann een eind maken door IBM in dat geval alsnog het recht te geven op http://www.rs/6000.com.
Die medaille heeft echter ook een keerzijde. Grote bedrijven zouden bijvoorbeeld de houder van een geregistreerde domeinnaam die zij willen gebruiken zwaar onder druk kunnen zetten om, met de Icann-regels achter de hand, die naam over te dragen aan hun. Daarbij wordt uit het oog verloren dat de claim die een individu of een klein bedrijf heeft gelegd op een bepaalde domeinnaam ook legitiem kan zijn. In dat geval is sprake van omgekeerd domeinkraken.
Het Icann-document moet aan beide activiteiten een einde maken. Er wordt een geschillencommissie in het leven geroepen die alle geschillen toetst aan de regels. Het document is te vinden ophttp://www.icann.org/udrp/udrp.htm.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/227285). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×