Managed hosting door True

Kwart software-projecten strandt

Net als in de VS gaat ook in Nederland ruim 25 procent van de softwareprojecten de mist in. Wanneer gebruikers een actievere en meer verantwoordelijke rol in het ontwikkeltraject krijgen, zou het percentage kunnen zakken.

de resultaten van het jongste Chaos-rapport van de Amerikaanse Standish Groep over succes- en faalfactoren van software-ontwikkelprojecten. Eén van de conclusies luidde dat in de VS ruim één op de vier projecten mislukt. Hoewel in Nederland harde cijfers ontbreken, herkennen zowel Marnix van Abbe, partner van Moret, Ernst & Young management consultants, en Thom van Hesteren, IT-auditor/consultant van Kpmg, zich in dit gegeven.
Van Abbe kent grote bedrijven waarbij veel meer dan 25 procent van de softwareprojecten mislukt. "Die zijn te groot, te ambitieus en te complex opgezet. Daardoor loopt zo'n traject te lang door, waardoor er tussentijds veel kan veranderen", aldus Van Abbe. "In de regel geldt dat projecten die langer dan een jaar lopen, vaak mislukken."
Kpmg doet momenteel in samenwerking met de Erasmus Universiteit onderzoek naar succesvolle en mislukte projecten in Nederland. Van Hesteren: "Het gaat daarbij om het bepalen welke factoren van doorslaggevend belang zijn voor het falen of slagen van zo'n project. Het nadeel van het Standish-rapport is dat het historische informatie oplepelt waarvan de bruikbaarheid beperkt is." Volgens de Kpmg-adviseur spelen drie factoren een essentiële rol bij succes behalen. "Een ongeforceerde betrokkenheid van de gebruikers, een evenwichtige samenstelling van het projectteam gelet op de ervaren- en onervarenheid van medewerkers, én voldoende aandacht voor product- en procesgerichte kwaliteitszorg."
Moret-partner Van Abbe staat stil bij de uitkomst van het Standish-rapport dat veel ingebouwde functionaliteit niet of nauwelijks wordt gebruikt. "Deze conclusie is ook herkenbaar voor de Nederlandse situatie." Om te voorkomen dat gebruikers tijdens het traject met steeds weer nieuwe wensen komen, worden methodes alsRapid Application Development (RAD) enDynamic Systems Development Methodology (Dsdm) meer en meer gebruikt. Van Abbe denkt dat op langere termijn het op componenten gebaseerde ontwikkelen doorbreekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.