Managed hosting door True

Fenit breekt met samenwerkingsverband

Fenit stapt uit het samenwerkingsverband met Vifka OPS en Vifka Telecommunicatie. Daarmee lijkt één vereniging voor de ict-sector verder weg dan ooit en is een paar jaar inspanning nutteloos geweest.

Vorig jaar juli besloten de branche-organisaties Fenit, Vifka Office Products, Systems & Services (OPS) en Vifka Telecommunicatie samen te gaan in de overkoepelende organisatie Vereniging Informatie- en Communicatietechnologie Nederland. Ondernemingen konden lid worden van ICT Nederland én van brancheverenigingen. ICT Nederland zou de gemeenschappelijke belangen van de kantoor-, de IT- en de communicatietechnologie-sector behartigen.
Het huidige conflict spitst zich toe op een meningsverschil over de structuur van het samenwerkingsverband. Volgens Henk Broeders, Fenit-vertegenwoordiger in het voorlopig bestuur van de Vereniging ICT Nederland, pleit Fenit voor een federatief verband waarin brancheverenigingen een duidelijke identiteit behouden. "Vifka kiest echter voor een integrale opzet, waarbij de organisaties uiteindelijk worden opgeheven." Fenit vindt dat dan de belangen van de leden minder goed te behartigen zijn. Deze kunnen zowel parallel lopen als strijdig zijn.
De Vifka-leden zijn voorstander van een integrale benadering. Bij hen speelt ook de angst dat in een federatieve opzet, waarbij alleen de brancheverenigingen een stem hebben, de invloed van de grote ict-ondernemingen te groot wordt. Bij een integrale structuur heeft elk bedrijf, volgens het principe van één lidonderneming, één stem, evenveel invloed.
De twee bestuurders die Fenit vertegenwoordigen in het voorlopig bestuur van de Vereniging ICT Nederland, Broeders (Cap Gemini) en Chris Ouwinga (Unit4), zijn inmiddels opgestapt. Ook Dik Eykel, ad interim voorzitter en de vroegere voorzitter van Fenit, heeft zijn functie neergelegd. Esther Krijnen, marketing communicatiemanager van de Vereniging ICT Nederland, merkt op dat Fenit statutair gezien nog niet uit ICT Nederland kan stappen. "Het is een besluit van twee bestuursleden." Op de algemene ledenvergadering vandaag overleggen de leden van ICT Nederland hoe nu verder te gaan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.