Managed hosting door True

BI is veelzijdigste IT-opleiding

 

De studie bestuurlijke informatica (BI) biedt een bredere basis voor een carrière in de IT-sector dan een opleiding tot informatica-ingenieur. Afgestudeerden met kennis van bedrijfsadministratie hebben de noodzakelijke basis om te functioneren in praktisch alle IT-functies.

Dit blijkt uit Informatica-ingenieurs en bestuurlijke informatici in het ICT-tijdperk: substitueerbaar of complementair? van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht. BI'ers moeten aan meer eisen voldoen, zeker in functies waarin kennis van organisaties en bedrijfsprocessen een rol speelt. Wat betreft technisch inzicht voldoen zij even goed als I-ingenieurs.
Dit heeft geen consequenties voor de salarissen, zo concluderen de onderzoekers prof. dr. Hans Heijke en drs. Ger Ramaekers. Beide groepen afgestudeerden vinden werk dat het meest is toegesneden op hun opleiding. Technisch ingestelde IT'ers krijgen vaker een baan als systeemanalist of -ontwerper. BI'ers komen meer terecht in functies als automatiserings- of projectadviseur.
Een aantal kwaliteiten wordt als belangrijk beschouwd: professionele kennis, op de hoogte zijn van recente ontwikkelingen in het vak, kennis van ict, organisatie- en sociale kwaliteiten, onafhankelijk kunnen werken, initiatief en creativiteit, accuraatheid en precisie, en stressbestendigheid.
De IT'ers die net werken, signaleren tekortkomingen in hun opleiding. Meer dan de helft van de 99 ondervraagde I-ingenieurs vraagt om meer aandacht voor financiële en organisatorische zaken. Hetzelfde geldt voor een kwart van de deelnemende 133 BI'ers. 38 Procent van die afgestudeerden en 19 procent van de I-ingenieurs spreekt van hiaten in 'techniek'. Beide groepen constateren de grootste tekorten in 'recente ontwikkeling van de sector' en in zaken als uitdrukkingsvaardigheid en onderhandelen.
De gevolgde cursussen sluiten daar veelal niet op aan. Driekwart van de BI'ers en tweederde van de I-ingenieurs blijkt ruim een jaar na afstuderen al een cursus of training te hebben gevolgd, met name op ict-gebied.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/224689). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×