Managed hosting door True

IBM vecht voor gebruik van 'e'

IBM is verwikkeld in een juridisch geschil over het gebruik van de 'e' in zijn e-business campagne. Het tweepersoons IT-adviesbedrijf E Technologies Associates, met kantoren in New York en Parijs, heeft IBM in Frankrijk en Nederland voor de rechter gedaagd voor inbreuk op zijn merknaamrechten.

De zaak dient vandaag voor de rechtbank in Amsterdam.
E Technologies beweert al sinds april 1997 de 'e' te gebruiken en daarop in juni van dat jaar een merknaamregistratie te hebben aangevraagd in de Verenigde Staten. Later heeft de firma ook een aanvraag ingediend voor Europa. IBM diende pas in augustus vorig jaar een aanvraag in voor exclusief gebruik van de 'e'.
E Technologies eist nu een verbod voor IBM op het gebruik van de klinker, maar laat doorschemeren dat het deze zaak voor negen miljoen dollar wel wil regelen buiten de rechtbank. IBM voelt hier niets voor en onderhandelt dan ook niet met de aanklager. Deze houding wordt mede ingegeven door de overwinning die de computerreus boekte in Frankrijk. Daar bepaalde de rechter dat E Technologies de 'e' niet meer mag gebruiken. Daarnaast beweert IBM dat het de rechten op de letter al bezat voordat het een aanvraag daarvoor indiende.
Vorige week is er al een precedent op dit gebied geschapen doordat Microsoft vijf miljoen dollar heeft neergeteld voor het gebruik van 'Internet Explorer'. Die merknaam was in handen van de inmiddels failliete lokale Internet-provider Synet uit Chicago. Het zou Microsoft naar schatting dertig miljoen dollar kosten om de naam op te geven. Eerder kreeg het bedrijf al een verbod opgelegd om de naam 'Palm PC' te gebruiken, omdat deze teveel lijkt op de 'Palm Pilot' van 3Com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.