Managed hosting door True

SPC maakt uniforme opslag-benchmarks

Een aantal ontwikkelaars en leveranciers van data-opslagsystemen gaat een benchmark ontwikkelen die kopers een beter inzicht moet geven in de prestaties. Daarvoor is het Storage Performance Council (SPC) opgericht. SPC zal eerst een standaard prestatiemeting opstellen voor raid-systemen, en daarna voor tape en andere vormen van data-opslag.

Lid zijn ondermeer Data General, Compaq, HP, IBM, Microsoft, EMC, Mylex, Sun, Symbios, Unisys en Western Digital. SPC wordt gevormd naar het voorbeeld van het Transaction Processing Council (http://www.csrad.com), dat een prestatie-index beheert voor oltp-omgevingen.
Data-opslag is een relatief onderbelicht deel van de IT. Gegevensbanken zijn geëvolueerd van harde schijven en tapestations tot geavanceerde, complexe systemen. Terwijl voor microprocessoren, servers en werkstations veel prestatie-cijfers beschikbaar zijn, is de opslagmarkt minder doorzichtig. De prijzen van opslagsystemen variëren van zo'n vier gulden tot veertig cent per Mbyte, aldus marktonderzoeker Strategic Research uit Santa Barbara.
SPC legt zich toe op 'host attached storage', Unix of Windows NT systemen met daaraan direct gekoppeld een subsysteem van disks via Scsi of Fiber Channel. Eerst komt er een benchmark voorredundant arrays of independent disks (raid).
Bert van der Zande van Network Appliances verwacht dat het benchmarken van raid-subsystemen gecombineerd met diverse hostsystemen waarop verschillende applicaties draaien weinig houvast zal geven. Hij ziet overeenkomsten met de bestandsserver-markt, waarvoor de benchmark Specsfs97 (voorheen Laddis, ziehttp://www.specbench.com) bestaat. Deze test complete systemen op doorvoer versus responsetijd. De Specsfs97-cijfers zeggen volgens Van der Zande op zich weinig. Fabrikanten interpreteren de benchmark elk vanuit hun eigen invalshoek. SPC denkt één of twee benchmarks te kunnen opstellen waarmee meer dan de helft van de bestaande systemen te vergelijken zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.