Managed hosting door True

Sun biedt blik op Ultrasparc V

 

Sun Microsystems zegt dat zijn aanstaande 600 MHz Ultrasparc II-processor met de codenaam Cheetah opgevolgd wordt door de 1 GHz Ultrasparc V getiteld Millennium. De vierde generatie van de Ultrasparc-chip zal volgens de fabrikant alleen een tussentijdse oppepper voor de Cheetah zijn.

De Ultrasparc V moet eind volgend jaar in systemen verschijnen.
Proefexemplaren van de snelle processor worden eind dit jaar gefabriceerd op basis van Texas Instruments' 0,18 micron productieproces. In de toekomst stapt Sun over naar 0,15 micron. Het bedrijf ontkent de beschuldigingen van concurrent Hewlett-Packard (HP) dat het nu ruim zes maanden achter loopt op het eigen schema voor deze processor. HP beweert dat Sun hierdoor de kans is verloren op een voorsprong op de Merced-processor van Intel, die ook draait op een kloksnelheid van 1 GHz. Intel en HP hebben gezamenlijk de onderliggende architectuur (IA-64) voor die 64-bit chip ontworpen.
Sun reageert met de opmerking dat zijn Ultrasparc V hoogstens een kwartaal te laat komt. De kritiek van HP dat gebruikers hun computers moeten omruilen voor de Cheetah, doet de leverancier af met de opmerking dat de prestatieverbetering van de chip niet tot zijn recht komt zonder opwaardering van de systeembus-architectuur. De Ultrasparc Port Architecture (UPA) haalt momenteel een kloksnelheid van 120 MHz. Sun verbetert dit door een combinatie van koperverbindingen en xerogel-isolatiemateriaal toe te passen. Het is nog niet bekend wat voor snelheidswinst dit oplevert.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/220281). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×