Managed hosting door True

Sun biedt gratis Intel-Unix

 

Sun Microsystems biedt studenten en onderzoekers gratis een lichte versie van zijn Unix-besturingssysteem voor Intel-processoren. Hiermee volgt de firma het voorbeeld van de Santa Cruz Operation (SCO), die dit al enige tijd doet.

Suns Unix-variant Solaris is nu op zowel het Sparc- als het Intel-platform kosteloos verkrijgbaar voor niet-commerciële doeleinden.
De CD-rom met het besturingssysteem is te bestellen via de Developer Connection van het bedrijf, dat wel administratie- en verzendingskosten rekent. "Vroeger was de prijs van Solaris een barrière voor de creatieve, innovatieve gemeenschap van ontwikkelaars en academici", zegt marketingdirecteur Brian Croll van Sun. Dit is nogal een 'understatement'; Linus Torvalds schreef in 1992 het freeware-besturingssysteem Linux juist omdat er geen goedkoop Unix-platform bestond.
Linux is inmiddels volwassen genoeg geworden om enigszins een bedreiging te vormen voor Solaris. Croll ontkent echter dat dit de reden is voor het weggeven van een lichte versie voor Intel-chips. "Er vindt nu een Renaissance plaats van supercreatieve activiteit, die grotendeels voortkomt uit Linux", erkent de topman. "Maar Sun heeft altijd al een rol gespeeld in die gemeenschap. Sterker nog: dit is de omgeving waaruit Sun is voortgekomen." Solaris heeft inderdaad minder van Linux te duchten dan van Windows NT.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/220133). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×