Managed hosting door True

IBM stapt over naar Numa

 

IBM wijzigt zijn serverstrategie door servers op basis van Numa-technologie (non-uniform memory-architecture) te lanceren. Naar verluidt komen deze systemen met een geheel gedeeld geheugen dit jaar nog op de markt.

Tot op heden bevond IBM zich in het kamp der Numa-critici, die meer heil zien in smp (symmetric multi-processing) om een grote schaalbaarheid te bereiken.
Gespecialiseerde leveranciers als Sequent en Data General hebben echter successen geboekt dankzij hun toepassingen van Numa, met name in de markt voor datapakhuizen en analysesoftware. Dit zou andere fabrikanten verleiden ook op Numa over te stappen. "Zonder namen te noemen, denk ik dat veel leveranciers Numa zullen gaan gebruiken, zeker voor de zware kant van hun systeemreeks", meent analiste Jane Doorly van onderzoeksbureau Dataquest.
IBM verstrekt officieel geen commentaar. De aanstaande Numa-servers zouden voortkomen uit de RS/6000 Unix-tak van het bedrijf. Samen met partner Bull had IBM al enige tijd testmodellen in laboratoria die het ook demonstreerde aan een selecte groep industrie-analisten en klanten. Een Numa-versie van het RS/6000 AIX-besturingssysteem zou een alternatief vormen voor de huidige SP-topmodellen. Deze huisvesten middels een parallelle architectuur meer dan honderd processoren.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/220105). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×