Managed hosting door True

IBM werkt aan eigen x86-chips

 

IBM zegt binnen zes maanden zelf-ontworpen Intel-compatibele processoren te gaan verkopen. Deze aankondiging volgt op het uiteenvallen vorige week van de samenwerking met kloonfabrikant Cyrix, wiens processoren IBM gebruikt in zijn Aptiva PC's.

Enkele weken geleden verloor de computerfabrikant zijn voornaamste processorpartner Advanced Micro Devices al aan Motorola. AMD verkreeg hierbij toegang tot de kopertechnologie van die firma.
IBM heeft een licentie voor de technologie van Intel, maar had tot op heden geen eigen ontwerpen voor compatibele processoren en gebruikte daarvoor de producten van AMD en Cyrix. Het bedrijf ontwikkelt nu zijn eigen chips voor 'specifieke segmenten van de x86-markt'. Cyrix-moederonderneming National Semiconductor (Natsemi) ontkende enige weken terug nog de berichten dat het de overeenkomst met IBM wou verbreken. Deze samenwerking bestond al tien jaar.
Daarnaast heeft IBM eerder dit jaar een chip-overeenkomst gesloten met STMicroelectronics, voorheen bekend onder de naam SGS Thomson Microelectronics. IBM verkreeg hiermee toegang tot de x86-compatibele processorkernen van STM en verwerkt die in andere, aangepaste chips. In de toekomst biedt de firma ook STM's voor-geconfigureerde PC-op-een-chip-technologie. STMicroelectronics bezit 60 procent van oud-Sparcchip-ontwerper Metaflow Technologies. Dat heeft een eigen Intel-kloon waarvan eind dit jaar de eerste testexemplaren uitkomen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/218805). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×