Managed hosting door True

Web-kranten ontstemd over auteursrecht

 

De Amerikaanse dagbladen Los Angeles Times en Washington Post hebben een aanklacht ingediend tegen een website die artikelen zonder toestemming overneemt en publiceert.

Deze zaak dient, al dan niet bedoeld, als een testzaak in de kwestie van auteursrecht op Internet. De politiek-conservatieve Free Republic-site van Jim Robinson, de aangeklaagde in deze rechtszaak, verdedigt zich met een beroep op het 'redelijk gebruik' van informatie.
Robinson plaatst de artikelen alleen op zijn Free Republic- en Electronic Orchard-sites om zijn lezers tot reacties en discussie aan te zetten. Hij nodigt zijn bezoekers dan ook dagelijks uit stukken in te zenden. Het plaatsen van complete stukken is nodig zodat de lezers het kunnen ontleden op liberale invloeden, aldus Robinson. Hij is ervan overtuigd dat de twee kranten het op zijn web-activiteiten hebben gemunt vanwege zijn rechtse opvattingen. "Ik ben vastberaden alles te doen wat maar nodig is om deze zaak te winnen. Ik laat me niet afbluffen."
Volgens advocaat Rex Heinke, die de twee kranten vertegenwoordigt, is 'redelijk gebruikt' alleen van toepassing op gedeeltelijk gebruik van een auteursrechtelijk beschermd werk. Bovendien publiceert Free Republic op regelmatige basis artikelen van deLos Angeles Times en deWashington Post, en slaat het die stukken op in een online-archief. Beide kranten hebben Robinson al diverse brieven gestuurd met de opdracht zijn kopieeractiviteiten te staken. De rechtse activist heeft deze naast zich neergelegd, omdat hij meent dat zijn website onder het recht van vrije meningsuiting valt. De twee dagbladen hebben Robinson als alternatief verzocht op zijn website hyperlinks naar hun artikelen op te nemen in plaats van de stukken zelf. Ook hier is de sitebeheerder niet op ingegaan.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/218557). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×