Managed hosting door True

Veel IT'ers ondervinden gevolgen Flexwet

 

De Nederlandse IT-bedrijven moeten snel de gevolgen van de wet Flexibiliteit en Zekerheid bestuderen. Dit zegt Rik Enklaar van Randstad Automatiseringsdiensten. De Vereniging voor ICT Nederland onderzoekt of overkoepelend overleg nodig is.

Demissionair minister Ad Melkert van Sociale Zaken heeft voor het verstrijken van zijn eerste termijn de wet Flexibiliteit en Zekerheid door het parlement geloodst. De Eerste Kamer stemde onlangs in met dit wetsvoorstel. De 'Flexwet' is vanaf 1 januari 1999 hij van kracht. Hij versterkt de rechtspositie van flexibele werknemers. Achtereenvolgende tijdelijke contracten die samen een termijn van drie jaar bestrijken, gaan over in een contract voor onbepaalde tijd. Hetzelfde geldt als een werknemer drie achtereenvolgende contracten voor bepaalde tijd bij een werkgever heeft getekend.
De Wet allocatie arbeidskrachten door Intermediairs gaat in op 1 juli dit jaar. Dan vervalt de maximale uitzendperiode van zes maanden. De uitzendovereenkomst wordt beschouwd als een arbeidscontract. Het verschil tussen een gedetacheerde werknemer en een uitzendkracht is hierdoor kleiner. Uit hetBranche-onderzoek Automatiseringsmarkt 1998 van VNU Business Publications blijkt dat 4,5 procent van de IT'ers met een tijdelijke aanstelling werkt. Minder dan 1 procent heeft een contract voor de duur van een project. Ongeveer 1,4 procent van de automatiseerders werkt via een uitzendbureau. Bijna 7 procent van de 143 duizend automatiseerders ondervindt de gevolgen van de nieuwe wet.
Volgens vakbond De Unie kleven er ook gevaren aan de Flexwet. Bestuurder Jan Verbaan vreest dat werkgevers na twee contracten de medewerker geen nieuw contract aanbieden. Het lijkt erop dat na twee tijdelijke contracten een nieuwe selectie gaat plaatsvinden voordat werkgevers besluiten tot een derde overeenkomst. De vakbondsman erkent dat de krapte op de arbeidsmarkt de kansen op dit soort praktijken verkleint. Enklaar bevestigt dat werkgevers wel op een andere manier naar hun personeel zullen kijken. "Ze gaan bepalen welke groepen werknemers ze wel en niet langdurig aan zich willen binden.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/216021). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×