Managed hosting door True

Fenit wil digitale rechten in Grondwet

 

Vertrouwen in Internet door burgers groeit als de rechten zijn verankerd in de Grondwet. Om deze reden wil de Fenit zo snel mogelijk een wijziging van de nationale constitutie.

De Federatie van Nederlandse ondernemingen in de Informatietechnologie (Fenit) reageert met dit standpunt op het rapport van de Commissie Grondrechten dat onlangs is uitgebracht. De organisatie onderschrijft de poging van de commissie om digitale burgerrechten in de Grondwet vast te leggen. Het voorstel is artikel 13 zodanig te wijzigen dat 'alle burgers het recht hebben vertrouwelijk te communiceren'. De vrees van mensen die deze omschrijving te vaag vinden, betitelt de Fenit als 'juridische koudwatervrees'.
"Een dergelijk grondrecht levert op deze wijze de nodige bescherming tegen het ongeautoriseerd aftappen van e-mail verkeer door overheid en justitie", motiveert de Fenit de opmerking dat aanpassing van de constitutie Internetgebruik bevordert.
De regering moet op korte termijn met een voorstel komen, omdat een grondwetswijziging twee keer door het parlement moet worden behandeld. Een keer voor en een keer na nieuwe verkiezingen.
De Fenit gaat dit standpunt actief voorleggen aan diverse parlementariërs om een rol in de discussie te kunnen meespelen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/135804). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×