Managed hosting door True

IBM en Toshiba hadden Transmeta-technologie

 

IBM en Toshiba hadden tot vorig jaar licentierechten op de geavanceerde processortechnologie van Transmeta.

Deze chipontwerper gaf de twee computerproducenten respectievelijk eind 1997 en begin 1998 toegang tot zijn gepatenteerde kennis in ruil voor nog onbekende betalingen. Deze overeenkomst stelde IBM en Toshiba in staat eigen processoren te fabriceren op basis van Transmeta's energiezuinige technologie. Dat hebben de twee investeerders echter niet gedaan, hoewel IBM wel de producent is van Transmeta's Crusoe-processoren. De verleende licentierechten zijn vorig jaar teruggekocht voor 33 miljoen dollar in contanten en 600.000 aandelen aan IBM en 600.000 aandelen aan Toshiba.
Een en ander blijkt uit documenten die Transmeta heeft ingediend bij de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) in het kader van zijn geplande beursgang. Het bedrijf hoopt met die publieke aandelenuitgifte een bedrag van 200 miljoen dollar binnen te halen. Het is nog niet bekend wanneer de beursgang plaatsvindt.
De beursdocumenten werpen wel licht op de financiële conditie van de chipontwerper. Transmeta leed in 1998 een verlies van 10,1 miljoen dollar - en boekte geen omzet. Het jaar daarop verloor het 41,1 miljoen dollar - nog altijd zonder omzet. In de eerste helft van dit jaar bedroeg het verlies 43,3 miljoen dollar op een omzet van 358.000 dollar. Dankzij twee investeringsrondes heeft Transmeta echter nog altijd een contantenreserve van 112 miljoen dollar.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/131316). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×