Managed hosting door True

Transmeta vergroot productiecapaciteit

 

Chipontwerper Transmeta onderhandelt met chipfabrikanten met als doel het aantal productiepartners voor zijn energiezuinige Crusoe-processor uit te breiden.

Onder meer Taiwan Semiconductor Manufacturing (Tsmc) en United Microelectronics (UMC) produceren proefexemplaren van de Crusoe-chips. Momenteel is IBM de enige fabrikant van die processoren.
Transmeta zegt dat eventuele overeenkomsten met Taiwanese chipfabrieken IBM's positie als voornaamste productiepartner niet aantasten. Een beslissing daarover valt overigens pas volgend jaar te verwachten. Analisten menen dat Transmeta zich wil verzekeren van goedkope Crusoe-producenten, met name voor de lichtere 3000-serie.
IBM is relatief duur omdat het eigen, moderne productietechnieken ter tafel brengt, waaronder de toepassing van koperen transistorverbindingen op de processor. "Wij rekenen zeker een premium voor onze geavanceerde technologie", bevestigt een Amerikaanse woordvoerder van IBM.
"Het is hoe dan ook moeilijker voor een bedrijf om zonder eigen fabrieken te concurreren met de andere spelers die dat wel hebben", zegt analist Nathan Brookwood van onderzoeksbureau Insight 64. De winst van de productiepartner verhoogt namelijk de productprijs van de eigenlijke leverancier. "Chipleverancier Cyrix leed daar ook onder en Transmeta kan er niet aan ontkomen."
Ondertussen duiken berichten op dat elektronicagigant Sony nieuwe modellen van zijn Vaio-notebook wil uitrusten met Crusoe 5000-processoren. Het concern overweegt ook chips van Intel-concurrent AMD.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/131112). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×