Managed hosting door True

Laatste supercomputer IBM ook voor bedrijven

 

Big Blue kondigt een nieuwe supercomputer aan, die vanwege zijn relatief lage prijs ook geschikt is voor commerciële toepassingen.

Naast de wijzigingen in de top kondigde het bedrijf ook een commerciële versie aan van de Asci White-computer, die het bedrijf vorige maand afleverde bij het Amerikaanse Departement van Energie voor de simulatie van tests met nucleaire wapens. Het apparaat, waarvan de commerciële versie RS/6000 SP gaat heten, kan 12,3 biljoen berekeningen per seconde aan doordat het voorzien is van 8100 processoren uitgerust met de nieuwste kopertechnologie van het bedrijf. Ter vergelijking: deze computer is dertig duizend keer sneller dan een gewone PC en duizend keer sneller dan de computer die Gary Kasparov in 1997 met schaken versloeg.
IBM denkt een groot deel van de supercomputers bij commerciële bedrijven te kunnen plaatsen. Het bedrijf verwacht dat zo'n 70 procent van de klanten de RS/6000 SP zullen inzetten voor het verwerken van Internet-transacties of het ontwerpen van nieuwe producten. Het gebruik van supercomputers verschuift langzamerhand van rekencentra voor wetenschappelijk onderzoek of andere overheidstoepassingen naar commerciële toepassingen, zoals bedrijfsrekencentra, of het laten draaien van Internet-applicaties. Wat deze trend zeker versterkt is de prijs van het apparaat. Die ligt met 290 duizend dollar binnen het bereik van een flink aantal bedrijven.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/130672). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×