Managed hosting door True

Geheugenfabrikanten willen Rambus aanpakken

 

De vijf grootste geheugenchipfabrikanten overwegen een antitrust-aanklacht in te dienen bij de Amerikaanse handelscommissie FTC tegen Rambus.

Deze ontwerper van PC-geheugenchips eist forse royalty-vergoedingen op patenten die het bezit op fundamentele geheugenchiptechnologie. Dit omvat het huidige sdram, het opvolgende ddr sdram (double data rate) en chipsets voor die geheugentypes. De dreigende aanklacht stelt dat deze patenten ongeldig zijn.
De potentiële aanklagers zijn Samsung, Hyundai, Infineon, NEC Hitachi Memory (een joint venture van NEC en Hitachi) en Toshiba. Deze vijf chipfabrikanten produceren gezamenlijk 80 procent van de wereldwijd verkochte geheugenchips voor PC's. Woordvoerders van deze bedrijven verstrekken geen commentaar over hun mogelijke stappen tegen Rambus.
Hitachi en Toshiba zijn eind vorige maand gezwicht voor Rambus. Deze had beide Japanse bedrijven vorig jaar aangeklaagd wegens het schenden van zijn patenten. Die zaak is nu geschikt: de twee zullen licentierechten betalen. Rambus zegt flinke vergoedingen te eisen, wat het prijsniveau van sdram-chips kan opvoeren. Het Amerikaanse bedrijf heeft ook andere chipfabrikanten en hun klanten in het juridische vizier.
De ophef draait om vier brede patenten voor geheugenchips. Deze patenten zijn pas eind vorig jaar aan Rambus toegekend, maar hebben een antidatering en dus juridische geldigheid die teruggaat naar april 1990. Toen heeft het bedrijf de patentaanvragen namelijk ingediend.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/130340). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.