Managed hosting door True

Pew Research Center: email verbroedert

 

Er is nauwelijks een trom waar Internet-sceptici vaker op slaan, dan die die zegt dat Internet de mensheid omtovert in geïsoleerde individuen. Een studie van het Pew Research Center bewijst het ongelijk van die zwartkijkers. Internet - en met name email - verbroedert, zo luidt de conclusie.

Het uitwisselen van email is al sinds jaar en dag de meest wijdverspreide bezigheid onder internetters. Waarvoor mensen Internet ook gebruiken, emailen doen ze allemaal. Dat het dan niet alleen zakelijke mail betreft, maar vooral ook sociale contacten, heeft er volgens een studie van het Pew Research Center voor gezorgd dat mensen meer met elkaar zijn gaan communiceren sinds de opkomst van Internet, en niet minder, zoals lang de algemene opinie was.
Enkele uitkomsten: 61 procent van de ondervraagde vrouwen en 51 procent van de ondervraagde mannen zegt dat het uitwisselen van email de band met familie-leden heeft verbeterd. Daarnaast meent 71 procent van de vrouwen en 61 procent van de mannen dat hun contacten met vrienden baat hebben gehad bij email. Bovendien heeft email, aldus het onderzoek, ervoor gezorgd dat veel mensen vrienden en familieleden waarmee het contact in de loop der jaren verwaterd was weer terug hebben gevonden. In de VS alleen al werden via het Net en email 24 miljoen zoekgewaande vrienden opgespoord.
Het karakter van veel email-correspondentie, zo blijkt uit het onderzoek, is veel vaker persoonlijk van karakter dan in het verleden gedacht werd. Email is meer dan alleen een zakelijk medium, zo blijkt. Volgens de ondervraagden is het zelfs makkelijker om het over moeilijke en persoonlijke onderwerpen te hebben via email dan bijvoorbeeld via de telefoon of onder vier ogen. Hetzelfde geldt voor het uitspreken van harde verwijten en onderlinge irritaties, die anders wellicht onder de oppervlakte zouden blijven broeien. Email maakt het paradoxaal genoeg gemakkelijker om persoonlijk te zijn, juist doordat het als medium onpersoonlijker is.
Met de groei van het aantal internetters, met name onder vrouwen, mag dus verwacht worden dat er dankzij Internet in de toekomst eerder sprake zal zijn van een voortgaande verbroedering dan van de isolatie die veel doemdenkers de mensheid geschetst hebben.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/128940). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×