Managed hosting door True

Europa reguleert elektronisch afluisteren

 

Het Europese parlement heeft een amendement aangenomen op een concept-richtlijn voor het reguleren van bi- of multilaterale assistentie bij grensoverschrijdende opsporingszaken.

Daardoor is het straks niet langer mogelijk om datacommunicatie te onderscheppen op het grondgebied van een andere lidstaat zonder dat daarvoor door dat land toestemming is verstrekt. In het concept was dat wél mogelijk.
Verschillende Euro-parlementariërs vrezen echter dat dit in sommige gevallen leidt tot buitenproportionele opsporingsacties bij relatief kleine overtredingen of misdrijven. Daarmee zou de privacy van EU-burgers ernstig op de tocht komen te staan. Een ander argument om de richtlijn te amenderen, was de commotie die is ontstaan door een parlementair onderzoek dat melding maakt van Echelon, het door de Amerikaanse NSA (National Security Agency) opgezette wereldwijde elektronische spionage-netwerk. Daarmee zou informatie van en voor Europese bedrijven zijn onderschept, die vervolgens is doorgespeeld aan hun Amerikaanse concurrenten.
NSA kwam dit weekend in het nieuws toen bekend werd dat de Franse geheime dienst Microsoft verdenkt van samenwerking met NSA; het bedrijf zou de Amerikaanse veiligheidsdienst de mogelijkheid bieden om via zijn software te spioneren. Daarbij gaat het met name om Windows, waarin een 'achterdeur' gebouwd zou zijn voor NSA. Overigens werd begin september vorig jaar al bekend dat de verschillende versies van Windows een beveilingssleutel bevatten met de naam NSAKey. De verdenking is dat deze sleutel NSA toegang geeft tot de systemen die onder Windows draaien. Microsoft ontkent dat ten stelligste.
Het amendement van het Europarlement op de concept-richtlijn voorziet er overigens wél in dat de bi- of multilaterale toestemming voor elektronische communicatie-onderschepping op andermans grondgebied snel en efficiënt wordt geregeld. De verantwoordelijkheid in dezen komt te liggen bij de juridische autoriteiten, zoals Interpol. Daardoor hoopt men vertraging door diplomatieke en ministeriële kanalen te voorkomen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/126260). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×