Managed hosting door True

Sun ontkent gebrekkige inzet voor Itanium

 

Sun ontkent stellig dat zijn verbondenheid aan Solaris op Intel-processoren is verminderd. Vorige week verweet Intel Sun onvoldoende inzet voor de aanstaande eerste 64-bit processor Itanium (voorheen Merced).

Sun vertaalt zijn Unix-variant Solaris naar de IA-64 chiparchitectuur, maar steekt daar volgens Intel te weinig tijd en moeite in. De verdenking is dat Sun bij klanten binnenkomt via Solaris op het bekende Intel-platform, om vervolgens Solaris op de eigen Sparc-processoren aan te prijzen.
"Wij distantiëren ons helemaal niet van Intel. Door Solaris gratis beschikbaar te stellen (voor systemen met maximaal acht processoren - red.), maken we het zelfs makkelijker om Solaris op Intel-computers te gebruiken", zegt Solaris-productmanager Jonathan Mills. Hij stelt zelfs dat het bedrijf sinds de lancering van Solaris 8 vorige maand meer hulpmiddelen voor applicatie-ontwikkelaars aanbiedt, via Suns website. Volgens Mills draaiden vorig jaar wereldwijd meer dan honderdduizend servers met Intel-processoren op Solaris. Deze Unix-variant functioneert al geruime tijd in een speciale uitvoering op Intels 32-bit processoren.
Gartner Group is uiterst sceptisch over Solaris-voor-Intel. "Wij hebben onze klanten altijd al geadviseerd niet Solaris op Intel aan te schaffen", vat analist Ed Thompson samen. De hoofdreden is het beperkte portfolio aan applicaties voor die Solaris-variant vergeleken met de Sparc-uitvoering. Thompson beweert zelfs dat sommige gebruikers van Solaris op Intel nu overstappen naar Linux.
Dat Sun de Solaris-licenties sinds vorige maand gratis aanbiedt, is volgens de Gartner-analisten geen bewijs van toewijding aan het Intel-platform. "Sun verdient geld aan hardware-verkoop." De verkoopafdeling zal dus niet gemotiveerd zijn om een vrijwel gratis besturingssysteem op andermans hardware te promoten. Bovendien komt het bedrijf in het derde kwartaal van dit jaar met de langverwachte Ultra Sparc III-serverreeks.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/126228). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×