Managed hosting door True

Linux groeit veel sneller dan verwacht

Het besturingssysteem Linux is vorig jaar Netware en Unix gepasseerd. Na Windows NT, dat een marktaandeel heeft van 38 procent, is het nu het meest gebruikte besturingssysteem voor servers.

Volgens onderzoeksbureau IDC zijn vorig jaar 1,35 miljoen commerciële Linux-distributies verkocht. Het marktaandeel van dit besturingssysteem steeg van 16 procent in 1998 naar 25 procent in 1999. Op de derde plaats staat nu Netware met een aandeel van 15 procent en Unix met 15 procent. "De opmars van Linux gaat sneller dan verwacht," stelt IDC-onderzoeker Dan Kusnetzky. "Wij hadden voorspeld dat Linux pas over twee of drie jaar de nummer twee zou zijn."
De toenemende populariteit van Linux is volgens IDC te danken aan het feit dat de broncode van het besturingssysteem gratis is. Daardoor kunnen de gebruikers het systeem zelf aanpassen.
De 'commerciële' Linux-distributies maken dan ook een klein deel uit van het totale aantal Linux-distributies. Het afgelopen jaar was de verkoop van 'commercieel' Linux goed voor een omzet van 32 miljoen dollar. Windows NT was goed voor 1,7 miljard dollar. De totale omvang van de markt van besturingssystemen voor servers bedroeg het afgelopen jaar 5,7 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.