Managed hosting door True

Willamette moet Intel over GHz-grens slepen

 

Intel onthult waarschijnlijk deze maand nog zijn nieuwe-generatie desktop-processor, codenaam Willamette. Die chip moet de kloksnelheidsgrens van 1 GHz doorbreken.

Pat Gelsinger, vice-president en algemeen directeur van Intels divisie voor desktop-producten, zegt dat Willamette ruim boven de 1 GHz zal presteren. Berichten doen de ronde dat de chipproducent de Willammette-chipreeks zal aankondigen op zijn Developer Forum.
Intel zelf verstrekt verder geen commentaar. Het is echter al wel bekend dat de eerste Willammette-processoren tegen eind dit jaar in PC's opduiken. Verder komt er in mei nog een 933 MHz-uitvoering van de huidige Pentium III-serie.
Die chipreeks is - net zoals voorgangers Pro, MMX en II - gebaseerd op de P6-processorkern. De levensduur van die architectuur is behoorlijk opgerekt, maar nadert nu toch het eind van zijn bestaan. Willammette is een geheel nieuw 32-bit processorontwerp.
Deze 'écht nieuwe' Intel-chips krijgen ondersteuning van nieuwe chipsets. De eerste daarvan, codenaam Tehama, gebruikt Rambus-geheugenchips, die een grotere datadoorvoersnelheid van geheugen naar processoren hebben dan de huidige 133 MHz van de Pentium III-systeembus.
Ondertussen produceert concurrent AMD proefexemplaren van een 900 MHz-uitvoering van zijn Athlon-processor. Verder komt het bedrijf medio deze maand met een 850 MHz Athlon. Deze processorreeks gebruikt een 200 MHz systeembus. Tot op heden zijn ondersteunende chipsets echter slechts mondjesmaat verkrijgbaar.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/125800). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.