Managed hosting door True

Geen stucturele aanpak kosten/baten IT

 

Aan het financiële besluitvormingsproces rond IT-investeringen mankeert van alles. Dat blijkt uit het rapport Optimising the decision making process for IT investments. Managing the IT investment portfolio van DCE Consultants.

Uit dit onderzoek onder 48 grote bedrijven in Nederland en België blijkt dat - hoewel het belang van en het budget voor automatisering alsmaar toeneemt - er geen stucturele aanpak bestaat voor het bepalen van kosten en opbrengsten van IT-investeringen. Organisaties nemen vaak besluiten op een ongestructureerde, onvoorspelbare of ondoorzichtige wijze. Zo kan het voorkomen dat er over een kleine, maar strategisch belangrijke investering minder lang wordt nagedacht dan over een algemener grootschalig project. Bovendien verschaffen de besluiten geen helder inzicht in de financiële consequenties en de risico's voor de organisatie.
De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat investeringen in IT in de regel nog steeds worden gepleegd uit technocratische, procesgeoriënteerde overwegingen. Strategische belangen en externe druk vanuit de markt geven hiervoor veel minder een aanleiding. Veel investeringen zijn namelijk vervangingsinvesteringen voor snel verouderde technologie.
Verder komt in het onderzoek naar voren dat IT-managers hun projecten nauwelijks evalueren, laat staan dat zij methodes en tactieken hanteren om besluitvormingen te onderbouwen. Alleen debalanced scorecard scoort goed onder de ondervraagden.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/125432). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×