Managed hosting door True

Euronext zet Next Economy-index op

 

Euronext, de fusiebeurs tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, heeft de gezamenlijke indexen en indices bekend gemaakt.

heten. Deze wordt samengesteld op basis van marktkapitalisatie op het moment van introductie. Dat zal dan rond de jaarwisseling in Parijs en in maart 2001 aan de beurzen in Amsterdam en Brussel zijn.
Volgens de huidige situatie prijkt France Telecom - met een marktkapitalisatie van maar liefst 160 miljard euro - boven aan de lijst, op de voet gevolgd door 'onze' Koninklijke Olie - gewaardeerd op 141,5 miljard euro. Op drie staat het Franse olieconglomeraat Total Fina Elf. Op nummer zes vinden we Philips (65 miljard euro), op veertien KPN (46,3 miljard euro), op dertig Asml (16,4 miljard euro), op 42 UPC (12,1 miljard euro), op zestig CMG (7,47 miljard euro), op 69 Getronics (6,06 miljard euro), op 72 Libertel (5,18 miljard euro), op 78 Endemol (4,4 miljard euro), op 82 World Online (3,58 miljard euro) en op negentig Versatel, gewaardeerd op 3,16 miljard euro.
Naast de Euronext 100-index komt deEuronext 150 met hoofdfondsen die niet in de hoofdindex zijn gekomen. Speciaal voor ict-fondsen en veelbelovende Internet-gerelateerde groeifondsen in de nieuwe economie komt deNext Economy-index.
In Euronext heeft de beurs van Parijs een aandeel van 60 procent. Amsterdam bezit 32 procent en Brussel 8 procent. Aan de Bourse de Paris zullen alle grote aandelenfondsen worden verhandeld, en aan de Brusselse beurs de midkap, lokale fondsen en nieuwe markten. De complete optie- en futurehandel van Euronext zal aan de Amsterdamse effectenbeurs toekomen. Verder zal het Parijse handelssysteem worden overgenomen door Amsterdam en Brussel.
Voor alle duidelijkheid zei AEX-beursdirecteur George Möller dat de AEX-index blijft bestaan, maar zal worden ingebed in Euronext. Möller kondigde verder aan dat Euronext in gesprek is met Nyse (New York Stock Exchange) en de Londense optiebeurs Liffe. Euronext zal 1400 beursgenoteerde bedrijven vertegenwoordigen met een totale marktkapitalisatie van 1997 miljard euro. In juli 2001 zou Euronext volledige operationeel moeten zijn met een orderboek voor 1400 bedrijven.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/122900). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×