Managed hosting door True

ERP-implementatie overschrijdt nog steeds budget

Dit artikel delen:
erp enterprise resource planning

Nog steeds wordt bij een erp-implementatie het budget overschreden. Toch is er wel wat veranderd met de jaren negentig, toen veel projecten mislukten door onervarenheid. De meeste kosten worden nu na de implementatie gemaakt.

Middelgrote bedrijven overschrijven nog altijd hun budget bij erp-implementaties. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau IDC in opdracht van erp-leverancier Unit 4 Agresso. Bijna een kwart van de bedrijven overschrijdt het budget met 1 tot 25 procent. 10 procent geeft meer dan 50 procent extra uit dan de oorspronkelijke begroting.

De helft van de bedrijven zegt na de implementatie nog extra kosten te maken. Het grootste deel van dit geld wordt uitgegeven aan extra functionaliteiten. Ook wordt het bedrijfsproces vaak aangepast, waardoor de software aan nieuwe eisen moet voldoen.

Onervarenheid

Toch is er wel wat veranderd met de jaren negentig toen ook een hoop erp-implemanties mislukten. "Veel erp-projecten mislukten toen door onervarenheid met de technologie en beginnersfouten als inadequate training en onrealistische verwachtingen," zegt Ton Dobbe, vice-president productmarketing bij Unit 4 Agresso.

Hij vindt dat de industrie volwassen is geworden. "Er is meer dan genoeg expertise aanwezig om een erp-implementatie op tijd en binnen budget te leveren. We betreden nu de volgende fase van kostenbeheersing."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volledig eens met Dobbe. Maak van een ERP-project geen voetbalwedstrijd. Vul basistraining met coaching aan. Bewaak de deeloplevering en zorg dat in- en output telkens meetbaar is en blijft. Zorg voor scheiding functie en (interne) politiek Bv. de externe projectleider heeft niets te vertellen heeft over interne technische bevindingenadm. Deze interne adm. bepaalt en prioriteert de deeloplevering en overruled de macht van de projectleiding ed. Bepaal op een faire wijze de maturity van het bedrijf.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.