Managed hosting door True

Meeste nieuwe servers draaien virtualisatiesoftware

Dit artikel delen:

Voor het eerst draait dit jaar op meer dan de helft van nieuw aangeschafte servers virtualisatiesoftware. Nu de technologie gemeengoed wordt, is de volgende stap om het efficiënter in te zetten.

Het gebruik van servervirtualisatie heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht te komen. Dat concluderen analisten van onderzoeksbureau IDC in een nieuwe studie. In 2007 draaide op 35 procent van de nieuw aangeschafte servers virtualisatiesoftware en voor 2008 verwachten de onderzoekers dat dat toeneemt tot 52 procent. Bovendien zou 54 procent van de onderzochte ondernemingen die nu nog geen virtualisatiesoftware op hun servers hebben geïnstalleerd, dat in de komende anderhalf jaar wel van plan zijn.

Efficiënter

Zowel kleine als grote bedrijven zien de voordelen van servervirtualisatie bij hun datacenterstrategie. Volgens de analisten is de volgende stap om de technologie efficiënter in te zetten. "Zowel grote organisaties als kleinere bedrijven gebruiken de technologie voor een breed spectrum van toepassingen en bedrijfskritische projecten", vertelt directeur Chris Ingle van IDC. "Nu het gebruik van virtualisatie toeneemt, wordt duidelijk wat de uitdagingen zijn van het beheer van de complexiteit, het verwerven van de juiste vaardigheden en het regelen van de softwarelicenties."

"Sommige bedrijven hebben te maken met een groot aantal toepassingen en, nog belangrijker, een backlog van toepassingen die ze in gebruik moeten houden", legt programmamanager Nathaniel Martinez van European Enterprise Servers. "Door virtualisatie kunnen ze hun programmaportfolio rationaliseren en hun toepassingen beter benutten. Nu de markt volwassen wordt, gaan we er vanuit dat bedrijven hun virtualisatieprojecten beter zullen meten en ermee meer waarde uit hun infrastructuur halen."

Andere conclusies uit het onderzoek

  • Organisaties virtualiseren meer van hun x86-systemen voor core businessapplicaties. Toch gebruiken ze de meeste virtualisatie voor ontwikkelen en testen en voor netwerkservertoepassingen. Gebrekkige kennis en vaardigheden beperken de inzet van virtualisatie echter nog wel.
  • Virtualisatie wordt steeds vaker gebruikt als eigen datacenterstrategie, in plaats van als onderdeel van een project. Bedrijven kiezen voor de technologie als standaard.
  • VMware is de marktleider. Het onderzoek toont dat 82 procent van de geanalyseerde virtualisatieoplossingen van deze leverancier afkomstig was. Drie procent gebruikte het virtualisatieplatform van Xen. Microsoft werd met 13 procent na VMware de vaakst gebruikt.
  • 59 procent van virtualisatietoepassingen betreft minder dan vier virtuele machines of partities per fysiek apparaat. Het afgelopen jaar zat de meeste groei in mkb-oplossingen voor disaster recovery, backup en verbetering van de beschikbaarheid.
  • Organisaties die virtualisatie gebruiken, lopen het vaakst aan tegen beperkte vaardigheden en applicatielicenties. Bij 23 procent van hen blijken de licenties niet aan hun wensen te voldoen. 33 procent geeft aan dat dit het gebruik van virtualisatie begrenst.
  • Hoewel virtualisatie als belangrijke tool voor hun onderneming wordt gezien, brengen de meeste respondenten de voordelen ervan niet goed in kaart. Ze gebruiken hun virtuele infrastructuur op dezelfde manier als een fysieke infrastructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.