Managed hosting door True

Polen wakkert debat over softwarepatenten aan

 

De Europese uitbreiding heeft een eerder onverwachts gevolg voor de it-sector : Polen, dat een niet onbelangrijke rol speelt in de uitgebreide Unie, doet de balans in het debat over softwarepatenten weer doorslaan naar een 'njet'.

Volgens een persbericht van de organisaties die de softwarepatenten bestrijden (FFII, Isoc Poland en No Software Patents.com) heeft de Poolse regering officieel verklaard dat ze de voorgestelde richtlijn over de patenteerbaarheid van "uitvindingen die functioneren via computers", zoals geformuleerd door de Europese Ministerraad op 18 mei in Ierland, niet kan ondersteunen.
 
Deze tegenwerking van Polen heeft ernstige gevolgen. De Raad kan het voorstel niet zonder slag of stoot laten ratificeren. Het had daarbvoor de steun van Polen nodig. Door te keizen voor de tegenstanders dreigt Raad zijn vereiste meerderheid niet te halen.
 
Verwacht wordt dat voorzitter Nederland het onderwerp van softwarepatenten op de agenda zet van de volgende Ministerraad op 25 november. Overigens tracht de Tweede Kamer de regering ervan te overtuigen om het voorstel niet langer te steunen, maar zich bij de stemming te onthouden. Vorige week heeft de Nederlandse vertegenwoordiger in de Europese Unie verklaard dat de Raad zijn (nieuwe) standpunt in het Europese parlement zal bekendmaken vóór midden december.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/405649). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.