Managed hosting door True

Microsoft legt fundament voor Windows Cloud

 

Microsoft treft voorbereidingen voor zijn omarming van cloud computing. De Windows-producent stelt nu alvast ontwikkeltools ter beschikking voor de toekomstige cloud-uitvoering van zijn besturingssysteem.

Eind deze maand toont Microsoft een eerste blik op ‘Windows Cloud'. Die toekomstige uitvoering van Windows Server biedt faciliteiten om applicaties als service te draaien op een netwerk. Ceo Steve Ballmer noemt Windows Cloud simpelweg "Windows Server voor de cloud".

Microsoft-datacenters

Microsoft belooft nu alvast enkele ontwikkeltools voor zijn combinatie van applicaties en software-diensten. Eind deze maand op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst PDC (Professional Developers Conference) onthult het bedrijf meer van de api's (application programming interfaces) en interne werking van het toekomstige Windows-platform voor utility computing.

De eerste versie draait vanuit datacenters van Microsoft zelf. De softwareproducent is nu druk bezig met het wereldwijd bouwen van datacenters. Later zal de Windows Cloud-software ook beschikbaar zijn voor andere datacenters. Dat kunnen dan die van hostingbedrijven zijn, maar ook eigen datacenters van grote gebruikers.

Afhandelen

Dat besturingssysteem voor ict als nutsmiddel moet ontwikkelaars en ook beheerders veel werk uit handen nemen. Zo hoeven zij zich dan geen zorgen te maken over de complexe afhandeling en afstemming van hun software voor cloud computing. Dit betreft bijvoorbeeld het schalen van hun applicatie of het beheer ervan over de verschillende servers in de cloud.

Op PDC onthult Microsoft ook details over de volgende versie van zijn ontwikkelraamwerk .NET en aankomende verbeteringen voor zijn webapplicatieserver. Dat laatste is een eerste, directe stap voor het hosten van webapplicaties, zowel ‘pure' Web 2.0-diensten als gecombineerde applicaties.

Op duizenden servers

Windows Cloud is een afgeleide van project Red Dog dat onder toezicht staat van Microsoft-cto Raymond Ozzie. Red Dog zou vergelijkbaar zijn met het cloud-platform EC2 van Amazon en de App Engine van Google.

Topman Ozzie omschrijft zijn project als "een services-platform dat is ontworpen voor massale scale-out en dat draait op grote, redundante verzamelingen van goedkope standaardservers." Daarbij kan het gaan om honderden of zelfs duizenden servers, die dan voor de ontwikkelaar één systeem lijken te zijn, aldus de Microsoft-cto.

Lotus Notes

Cto Ray Ozzie van Microsoft heeft ooit het softwarebedrijf Lotus opgezet en de toen revolutionaire groupware Notes ontworpen en ontwikkeld. Een tijd na de overname van Lotus door IBM is de techneut een nieuw bedrijf begonnen dat groupware en samenwerking (collaboration) naar een hoger plan moest brengen, met peer-to-peer (p2p) technologie. Dat Groove Networks is in 2005 overgenomen door Microsoft.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2730098). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures bij Microsoft
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×