Managed hosting door True

ISO definitief akkoord met OOXML-standaard

 

bezwaar kritiek inspraak

Standaardiseringsorganisatie ISO schuift de bezwaren van vier landenorganisaties terzijde en gaat definitief akkoord met de publicatie van de OOXML-specificaties. Daarmee lijkt het omstreden normeringsproces na lange tijd afgerond.

De internationale standaardiseringsorganisatie ISO en de wereldwijde elektrotechnische commissie IEC geven hun definitieve fiat aan de publicatie van de OOXML-specificaties. OOXML (Office Open XML) is een bestandsformaat dat is afgeleid van Microsofts kantoorsoftwarepakket Office.

Bezwaren

Met het besluit leggen ISO en IEC de bezwaren van vier landenorganisaties naast zich neer, iets wat in juni al intern werd geadviseerd. Volgens ISO konden de bezwaren niet rekenen op voldoende steun van de leden van het technische management.

Eind mei 2008 tekenden de normeringsorganisaties in Zuid-Afrika, Venezuela, Brazilië en India officieel bezwaar aan en keerden zich tegen de standaard. De bezwaren richtten zich met name tegen de gevolgde procedures en de grote hoeveelheid documenten die in beperkte tijd moesten worden doorgenomen.  Begin juni besloot ISO de kritieken in behandeling te nemen, zodat een fikse vertraging voor de uiteindelijke standaardisering van het OOXML-formaat kon ontstaan.

Niet onomstreden

In april stemde een meerderheid van de individuele landenorganisaties aangesloten bij ISO vóór internationale standaardisering van OOXML. 24 van de 32 leden waren hier voorstander van, terwijl de Nederlandse deelnemende organisatie NEN zich van stem onthield.

Het besluitvormingsproces was niet onomstreden. Makers en gebruikers van software kunnen tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen. Dit was voor de Europese Commissie aanleiding een onderzoek in te stellen, dat nog niet is afgerond.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2676483). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Dat is het einde van de geloofwaardigheid van de gehele ISO-organisatie. Het blijkt dat een ISO-certificering te kopen is en daarmee is de organisatie niet meer onafhankelijk.

Dit is een zwarte dag voor normeringen op wereldwijde schaal.

Dat het NEN zich van stemming onthield is ronduit laf.

In een wereld waarin steeds vaker de facto normen de grondslag vormen van de 'officiele' normen is de val voor het geld van Microsoft niet meer dan een stuiptrekking van de officiele normenorganisaties.

Ik ben benieuwd of de Europese Commissie bereid is deze koehandel aan te pakken.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×