Managed hosting door True

Linux-ontwikkelaars willen open drivers

 

Open source

Gesloten kernelmodules of drivers zijn schadelijk voor het besturingssyteem Linux. Dat zeggen Linux-ontwikkelaars, die een petitie hebben getekend voor openheid van Linux-drivers en modules. Het grootste deel van de leveranciers geeft de broncode echter wel vrij.

Ontwikkelaars van de Linux-kernel vinden gesloten kernel-modules of drivers slecht voor de ontwikkeling van het besturingssysteem. Meer dan honderd ontwikkelaars stellen dat in een ondertekende petitie. "We hebben al verschillende keren aangegeven dat we dit schadelijk vinden voor Linux-gebruikers, organisaties en het Linux-ecosysteem", schrijven de ontwikkelaars op de website van de Linux-foundation.

De ontwikkelaars vinden dat de gesloten modules de openheid, de stabiliteit, de flexibiliteit en het beheer van het Linux-ontwikkelmodel te niet doen. De klanten van de gesloten leveranciers kunnen niet gebruik maken van de expertise van de Linux-community. "Leveranciers die gesloten kernel-modules leveren, dwingen hun klanten de voordelen van Linux op te geven of te kiezen voor nieuwe leveranciers," aldus het statement.

Het grootste deel van de makers van hardware levert wel open kernel-modules en drivers. Slechts 2 procent van de leveranciers houdt de broncode gesloten. In het statement worden geen namen van bedrijven genoemd, maar een bekend voorbeeld is Nvidia. Chipfabrikant Intel hield tot zes jaar geleden ook de broncodes geheim voor de Linux-community. Nu is Intel juist groot voorstander van open drivers en modules. Ook ATI, maker van grafische kaarten, zegt over te stappen naar open modules en drivers.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2598038). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures bij ATI
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×