Managed hosting door True

Bos geeft deel aanbestedingsstukken GOUD vrij

Dit artikel delen:

Minister Wouter Bos van Financiën heeft een groot deel van de aanbestedingstukken voor de Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop (GOUD) naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast krijgen kamerleden aanstaande dinsdag een besloten technische briefing van ambtenaren van Financiën en EZ.

Het ministerie van Financiën heeft een groot deel van de aanbestedingsstukken voor project GOUD online gezet. Op 20 februari eindigt de aanbestedingsprocedure voor deel 1 van het overheidsproject Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme Desktop (GOUD). Dat project moet tot nieuwe clientsoftware leiden op de desktops van rijksambtenaren.

Onderhandelingspositie

Niet alle aanbestedingsstukken zijn in hun totaliteit vrijgegeven. Minister Bos van Financiën noemt als reden daarvoor "economische en financiële belangen". Ook wil het ministerie "de onderhandelingspositie van de overheid niet schaden". Beide argumenten zijn minder zwaar dan wat dinsdagmiddag Bos aanvoerde tijdens een chaotisch spoeddebat. Hij noemde toen de staatsveiligheid als reden voor geheimhouding.

Actieplan Heemskerk

Daarnaast verzorgen ambtenaren van Financiën en EZ aanstaande dinsdag een besloten technische briefing voor kamerleden. Die zijn bovengemiddeld geïnteresseerd in de aanbestedingsdocumenten van project GOUD. De stukken zouden namelijk expliciet om Microsoft-producten vragen. Dat schoot een aantal kamerleden in het verkeerde keelgat, juist omdat in december het actieplan Heemskerk door de Tweede Kamer is aangenomen. Dit actieplan moet het gebruik van open standaarden en open source-software door de overheid versnellen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het roepen dat GOUD 1 slechts een 'tussenstap' is en dat men misschien overstapt op open source software bij GOUD 2 in 2012 is weer typisch een voorbeeld van 'over je graf heen regeren.' Als Heemskerk iets wil doen met Linux dan moet hij dat NU doen, want als hij niet meer aan de macht is dan maakt hij dat niet meer uit!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.