Managed hosting door True

Dataonderzoekers krijgen 4,5 miljoen euro EU-subsidie

Foto: Ron Maijen

De European Research Council (ERC) geeft drie wetenschappers van Universiteit Tilburg ieder een beurs van 1,5 miljoen euro. Het betreft Mark Brandt en Joris Mulder van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en Linnet Taylor van Tilburg Law School. Deze beurs wordt over een periode van vijf jaar uitgespreid en stelt de onderzoekers in staat een eigen team op te bouwen.

De subsidies hebben de naam ‘ERC Starting Grants’. Deze zijn in het leven geroepen om jonge, getalenteerde onderzoekers aan te moedigen om zelfstandig onderzoek te doen in Europa en om hun carrière op te bouwen. De regeling richt zich op onderzoekers dievaardigheden in zich hebben om zelfstandige onderzoeksleiders te worden.

Netwerkanalyse, gratis software en data-gerechtigdheid

Mark Brandt focust zich in zijn onderzoek op een nieuwe methode voor de bestudering van geloofssystemen. Het doel van het onderzoek is de structuur en dynamiek van deze systemen te onderzoeken. Hiervoor zet Brandt een nieuwe netwerkanalyse in, ontworpen voor psychologische data, die de interne structuur van politieke geloofssystemen kan voorspellen.

Joris Mulder zet zijn subsidie in om dynamische sociale netwerken te duiden aan de hand van relationele data. Hij ontwikkelt een innovatief statistisch kader voor de analyse van relationele data. Dit kader wordt omgezet in gratis software voor sociale wetenschappers. Mulder verwacht een nieuwe methode te ontwikkelen voor het bouwen en testen van theorieën over tijdgevoelige processen in sociale netwerken. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het voorspellen wanneer gewelddadigheden zullen uitbreken tussen criminele bendes of hoe snel integratie plaatsvindt in multicultureel samengestelde teams.

Linnet Taylor zet haar 1,5 miljoen euro ten slotte in voor ‘data-gerechtigheid’. Volgens haar is er behoefte aan nieuw interdisciplinair kader met betrekking tot rechten en vrijheden met betrekking tot data, kort gezegd: data-gerechtheid. Taylor gaat zo’n kader ontwikkelen langs drie dimensies van vrijheid: (on)zichtbaarheid, technologie-autonomie, en bestrijding van datagestuurde discriminatie.

European Research Council in beeld

European Research Council

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.