Managed hosting door True

Onderwijs koploper in SaaS-gebruik

 

Studenten

In de onderwijssector draait 41 procent van de gebruikte applicaties in de cloud. Daarmee ligt het gemiddelde SaaS-gebruik in deze sector veel hoger dan in andere branches. Daar ligt het percentage cloudapplicaties tussen de 10 en 19 procent. Daarbij heeft de overheid de minste applicaties in de cloud draaien.

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van interviews met circa zesduizend Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

De onderzoeker stelt dat het gebruik van cloud-toepassingen op meerdere manieren kan worden gemeten. Aan de ene kant door te kijken naar de penetratiegraad. Dat blijkt op dit moment 63 procent te zijn.

Penetratiegraad

Wanneer we kijken naar de penetratiegraad, constateert Computer Profile ook een groei. In 2013 gebruikte minder dan een derde van de Nederlandse organisaties één of meerdere cloudapplicaties. Twee jaar geleden was dat gegroeid tot bijna 50 procent. Eind 2017 kwam het percentage uit op 63 procent.

Ook hier is het onderwijs koploper: bijna alle bedrijfslocaties (93 procent) gebruiken een cloudoplossingen. Deze wordt gevolgd door overheids- en zorgsector. Zo scoren beide met 67 procent bovengemiddeld. De transportsector blijft het verst achter bij de rest: 45 procent gebruikt cloudtoepassingen.

Kantoor, hr en verticals

De grootste groep cloudapplicaties (24 procent) bestaat uit kantoorapplicaties. Een even groot deel komt op het conto van hr-toepassingen. De derde grootste groep met applicaties uit de cloud betreft de verzamelbak ‘vertical solutions’ (leerlingadministratiesystemen voor het onderwijs of oplossingen voor lokale overheden en zorgtoepassingen).

Microsoft is de meest genoemde leverancier van cloudoplossingen. Ongeveer een derde van de geïnterviewde locaties geeft aan dat men één of meerdere Microsoft-toepassingen gebruikt die in de cloud draaien. Office365 is daarbij de meest voorkomende Microsoft cloudoplossingen, maar ook Sharepoint en Exchange uit de cloud treffen we aan bij een grote gebruikersgroep.

Raet is de tweede meest genoemde vendor van cloudoplossingen. Het betreft dan vrijwel uitsluitend de hr-toepassingen. Voor Afas vormt personeelszaken ook het grootste deel, maar zien we daarnaast redelijk wat erp- en finance-oplossingen die in de cloud draaien. Voor ADP betreft het eveneens vrijwel uitsluitend hr-toepassingen uit de cloud.

Schoolmaster en Salesforce komen ongeveer net zo vaak voor als ADP. Hier betreft het dan respectievelijk branchespecifieke software voor het onderwijs en crm.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6274821). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×