Managed hosting door True

CRB draait ontslag it-manager Zaan Primair terug

 

rechter rechtszaak rechtbank

Overkoepelend scholenbestuur Zaan Primair uit Zaanstad had zijn ict-manager in 2016 niet mogen ontslaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRB) in Utrecht geoordeeld in een zaak die was aangespannen door de ontslagen manager. Die was binnengehaald om de moeizaam draaiende ict-afdeling te herstructureren maar in de ogen van de scholengemeenschap functioneerde hij niet.

Volgens het Noordhollands Dagblad ontsloeg Zaan Primair de manager omdat hij tekortschoot in zijn functioneren en er dagelijks klachten binnenkwamen. De reorganisatie van de ict-afdeling liep namelijk uit op tweespalt binnen die afdeling en een aantal ziektemeldingen van het personeel. De manager vocht zijn ontslag aan, verloor de rechtszaak, maar ging in hoger beroep.

De Centrale Raad van Beroep oordeelt nu dat Zaan Primair niet aannemelijk heeft gemaakt dat de manager niet goed zou functioneren. Ook zijn er geen officiële klachten. Het bestuur heeft de manager door hem onmiddellijk te schorsen en de toegang te ontzeggen ook geen reële kans geboden om zich te verbeteren. Dit betekent dat de scholengemeenschap niet bevoegd was om hem ontslag te verlenen op grond van ongeschiktheid voor de functie anders dan wegens ziekte.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6326420). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored

 

Reacties

Dat men aangestelde manager op basis van 'klachten' vanuit een 'moeizaam draaiende ICT afdeling' afkomstig, die de betreffende manager zou moeten herstructureren, ontslagen heeft, zegt op zichzelf natuurlijk al iets. Er is een historie geweest dat een dergelijke situatie en staat heeft doen ontstaan en je ziet het wel vaker gebeuren dat mensen zich als het ware ingraven wanneer men vermoed dat er, gezond bedacht, 'iets' staat aan te komen.

Het gebruik van een techniek, ziekmelden en mensen beschadigen, zou juist een signaal moeten zijn geweest voor het bestuur juist meer rugdekking te geven aan de manager. Soms ontkom je namelijk niet aan het nemen van erg impopulaire maatregelen om uit een bepaalde patstelling te kunnen geraken. Nog steeds is het zo dat ontslag een hele degelijke grondslag en dossier opbouw dient te hebben, anders haal je terecht, bakzeil, bij de rechter.

Hier kan dan ook, me dunkt, gewoon worden gesteld dat het bestuur zelf ook aan collectieve reiniging mag gaan denken aangezien het een aangestelde manager nooit kan worden aangerekend te worden geconfronteerd met reageren van mensen die zelf, mede, debet zijn aan het ontstaan en in stand houden van een negatieve situatie.

Zonde.

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.