Managed hosting door True

BI-organisaties profiteren vooral van betere analyses

Gebruikers van business intelligence (bi) noemen vergroting van analytische mogelijkheden als belangrijkste verbeterpunt van de organisatie door de invoer van bi. Kostenbesparing wordt veel minder genoemd als verbeterpunt binnen het bedrijf. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van MarketCap en Computable.

In een gezamenlijk onderzoek van MarketCap en Computable is gebruikers van business intelligence-oplossingen gevraagd op welke punten bi zorgt voor verbetering van de organisatie. Verruiming van de analytische mogelijkheden wordt het meest genoemd (37 procent). Beheersbaarheid volgt op ruime afstand (door 16,1 procent als eerste genoemd), waarna kosten en integratie / consolidatie van data en systemen het meest als belangrijkste verbetering worden aangeduid. Standaardisatie, performance en transparantie zijn ongetwijfeld van belang, maar gelden slechts voor enkele deelnemers als belangrijkste verbetering voor de organisatie door bi-middelen.

Datawarehouses

Het gebruik van datawarehouses wordt vaak gezien als een voorwaarde voor goed gebruik van bi. Ook in het ict-onderzoek vinden vooral ict-medewerkers en managers werkzaam binnen grotere organisaties dit essentieel. Datawarehouses worden overigens 'slechts' in iets meer dan de helft van de grootste organisaties gebruikt. Middelgrote organisaties maken minder vaak gebruik van datawarehouses. Organisaties die aangeven dat ze een datawarehouse hebben, geven dit maar voor 47 procent op als de belangrijkste informatiebron.

De vraag dringt zich op, of datawarehouses dan niet goed worden gebruikt bij de overige 53 procent, of dat het datawarehouse voorbij gestreefd is door bijvoorbeeld search technologieën. Volgens Nicole Horevoorts, analist en BI specialist bij MarketCap, is er wel een duidelijk verandering waar te nemen in het minder centraal opslaan van data in datawarehouses. "Met de opkomst van meer gedistribueerde serversystemen en het toepassen van VMware-achtige toepassingen is uiteraard ook de data meer verdeeld en zal dus anders opgeslagen, maar ook anders benaderd en gedistribueerd worden".  

Bezoek ons BI-seminar op 24 april
Op 24 april organiseert Computable een seminar waarop ervaringsdeskundigen spreken over het gebruik van business intelligence binnen hun organisatie. BI moet zorgen voor een betere concurrentiepositie. Maar wat is de beste oplossing? Daarover wordt volop gediscussieerd. Sommigen vinden de standaardrapportages uit erp-software (enterprise resource planning) voldoende. BI-software is volgens hen overbodig, tenzij het om een groot bedrijf gaat. Anderen wijzen op het strategische voordeel dat wordt behaald met BI. Analyses maken onbekende verbanden zichtbaar en managementinformatie wordt gekoppeld aan een voorspellend model. De vraag die tijdens het seminar centraal staat, is: Wat levert BI op? Daarbij gaat het om return on investment. Aan de hand van praktijkcases wordt uitgelicht welke trends er spelen in de markt. Bekijk het programma en schrijf u nu in (gratis voor eindgebruikers).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Searchtechnologieen worden inderdaad steeds belangrijker. Toch is me niet helemaal duidelijk waarom 53% het datawarehouse niet gebruikt. Of het alleen de searchtechnologieen zijn betwijfel ikDeze beginnen nu pas echt voeten in de aarde te krijgen. Immers om je analytische mogelijkheden te vergroten is een datawarehouse bijzonder handig. Misschien dat de 53% de informatie via bijv. de houtje touwtje methodiek weten te verkrijgen. Duidelijk wordt wel dat hier betere/duidelijkere afspraken gewenst zijn. Onderzocht moet worden waarom het datawarehouse niet optimaal wordt benut. Het eerste waar ik aan denk zijn verkeerde procedures of inconsistente, onvolledige informatie. Een datawarehouse in combinatie met een searchtechnologie lijkt mij de ideale oplossing.

Je hoeft niet per se van een DWH gebruik te maken om aan BI te doen hoor. Denk aan operationele BI (direct op de bron), gebruik maken van een ODS, Kubussen gebruiken voor je analyses etc.
Het bouwen van een goed DWH moet wel op wegen tegen de baten. Met Cognos kun je bijvoorbeeld een dimensioneel model maken van een relationele DB. Ok, de performance is vaak om te huilen, maar het kan wel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.