Managed hosting door True

VWE voorziet voertuigbranche van stuurinformatie

VWE, bureau voor voertuiginformatie en –informatie heeft toegang tot het kentekenregister van RDW (Rijks Dienst Wegverkeer), een database met gegevens van 12 miljoen voertuigen. VWE verrijkt die informatie en voorziet zo verzekeraars, importeurs, garagehouders, autodealers en branchepartijen van stuurinformatie. Om aan de specifieke vraag van de klant te kunnen voldoen worden verschillende bi-middelen ingezet.

VWE, bureau voor voertuigdocumentatie en -informatie beschikt over het schaduwregister van het officiële kentekenregister van de RDW (Rijks Dienst Wegverkeer). In die database zijn gegevens van 12 miljoen voertuigen opgeslagen: Het doel van VWE is om gegevens uit het kentekenregister binnen de randvoorwaarden van de overheid commercieel te exploiteren. Dat doet VWE door informatie toe te voegen zoals restwaarde van voertuigen, nieuwprijs, foto's, onderhoud- en reparatiegegevens. Door die extra gegevens te koppelen aan het kentekenregister ontstaat een bron aan informatie die met behulp van bi-technologie tegen betaling beschikbaar is voor klanten. Dat zijn verzekeraars, importeurs, garagehouders, autodealers en branchepartijen.

De oplossing

Om aan de diverse vragen van verschillende klanten te kunnen voldoen moet de informatie uit de enorme database op de juiste manier ontsloten worden. Marcel Schipper van VWE:"Als de caravanindustrie bijvoorbeeld wil weten welke auto's het meeste worden gebruikt als trekkend voertuig dan raakt die vraag de grens van wat je met een transactioneel gegevensbestand nog aankunt, zonder daarmee in conflict te komen met andere processen en systemen." VWE besluit daarom in 2004 een datawarehouse te bouwen om een scheiding aan te brengen tussen de transactionele en analytische systemen. In samenwerking met BI-Team heeft VWE gekozen voor een flexibele oplossing gebaseerd op OLAP (online analytical processing), een methode om snel antwoord te geven op complexe vragen die een veelheid van gegevens in een databas verwerken. De techniek van OLAP is gebaseerd op door de ict-afdeling gecreëerde cubes, (kubussen),een verzameling bewerkte (en vooral gefilterde) bedrijfsgegevens afkomstig van het CRM-systeem en het ERP-systeem.

Succcesfactoren

Marcel Schipper: Het opzetten van een bi-systeem is geen doorsnee softwareontwikkelingtraject. De klant weet pas wat hij wil op het moment dat hij de cijfers ziet. De definities van onze data en de interpretatie van de klant bleken soms te verschillen. Door veel en direct contact met de klant zijn definities ontstaan die voor beide partijen helder zijn. In de beginperiode hebben wij er bewust voor gekozen om het beheer volledig bij de business neer te leggen. Nu de definities en de afspraken helder zijn, hebben wij het beheer van de data neergelegd bij de afdeling ict-datamanagement en is de business verantwoordelijk voor de rapportages die via het web worden aangeboden."

Praktijk

Schipper: "Door gebruik te maken van een ‘confectiemodel' is VWE in staat om standaarden om te zetten in maatwerkoplossingen voor de klant." Om te laten zien hoe dat werkt geeft hij een praktijkvoorbeeld. "Een dealerholding wil zijn kosten verlagen door zijn gemiddelde omloopsnelheid per voertuig te verhogen. De verkoopcijfers van zijn dealers wil hij onderling kunnen vergelijken maar ook naast de cijfers van concurrerende bedrijven binnen en buiten zijn regio kunnen leggen. Via een ETL-proces wordt de data uit de transactionele databases met behulp van de Cubeware Importer overgezet naar Applix TM1 kubussen. In samenspraak met de dealerholding gaan de productmanagers van VWE zelf de kubus in om correlaties tussen de dimensies te leggen en daarmee de vraag van de klant te beantwoorden. Met behulp van Jedox Worksheet Server worden Excelsheets omgezet naar een webapplicatie waarop de dealerholding en zijn dealers kunnen inloggen voor actuele stuurinformatie."

VWE, bureau voor voertuigdocumentatie en -informatie beheert het schaduwregister kentekenregistratie van de RDW (Rijks Dienst Wegverkeer), een database met gegevens van 12 miljoen voertuigen op de Nederlandse wegen. Het gaat om auto's, vrachtwagens, caravans, motoren en bromfietsen. VWE verrijkt die informatie en verkoopt deze aan ongeveer 7000 klanten waaronder importeurs, autodealers, garagehouders, branchepartijen en verzekeraars).

Marcel Schipper is spreker op het Computable Seminar BI dat 24 april 2008 wordt gehouden in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Schrijf je in op www.computable.nl/events

Bezoek ons BI-seminar op 24 april
Bezoek ons BI-seminar op 24 april
Op 24 april organiseert Computable een seminar waarop ervaringsdeskundigen spreken over het gebruik van business intelligence binnen hun organisatie. BI moet zorgen voor een betere concurrentiepositie. Maar wat is de beste oplossing? Daarover wordt volop gediscussieerd. Sommigen vinden de standaardrapportages uit erp-software (enterprise resource planning) voldoende. BI-software is volgens hen overbodig, tenzij het om een groot bedrijf gaat. Anderen wijzen op het strategische voordeel dat wordt behaald met BI. Analyses maken onbekende verbanden zichtbaar en managementinformatie wordt gekoppeld aan een voorspellend model. De vraag die tijdens het seminar centraal staat, is: Wat levert BI op? Daarbij gaat het om return on investment. Aan de hand van praktijkcases wordt uitgelicht welke trends er spelen in de markt. Bekijk het programma en schrijf u nu in (gratis voor eindgebruikers).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.