Managed hosting door True

Data-analist Xomnia bouwt zelfvarende boot

Dit artikel delen:

De Amsterdamse data-analist Xomnia heeft een zelfvarende boot gebouwd en voert daarmee tests uit op de Amsterdamse grachten. Doel is om met zelfontwikkelde software, kunstmatige intelligentie en een beperkt budget tot een stabiele toepassing van een autonoom varend schip te komen. Samen met scheepvaartbedrijf Shipping Factory uit Papendrecht gaat Xomnia de zelfvarende sloep doorontwikkelen tot toepassingen voor de binnenvaart.

Aan de boot hangen vijf camera's, een computer analyseert de beelden en stuurt via een plc de elektromotor aan. 'Op basis van de data die tijdens het varen verzameld zijn, heeft de technologie zichzelf aangeleerd welke bewegingen de boot moet maken. Voor- of juist achterwaarts, naar links of naar rechts', licht Pieter Boon, medeoprichter van de data-analist toe. Zijn idee van een zelfvarende boot is gebaseerd op de ontwikkelingen rondom zelfrijdend vervoer op de weg. Xomnia kocht in 2016 een sloep en bouwde met behulp van sponsoren en partners de dieselmotor om tot een elektromotor.

Om de boot zelfstandig te laten varen, heeft het bedrijf allerlei deep learning-toepassingen ontwikkeld. 'Dat netwerk is geïnspireerd op het functioneren van de hersenen. De kunstmatige intelligentie werkt daarmee in essentie net als de mens zelf. Zo handelt de boot naar opgedane ervaring. Op basis van de verzamelde data heeft de technologie zichzelf aangeleerd welke bewegingen de boot moet maken.' Via een noodknop kan de schipper de controle van het systeem overnemen.

Beperkte kosten

Gaan in projecten rondom autonome voertuigprojecten vaak miljoenen om, Xomnia kiest ervoor om met een beperkt budget autonoom varen mogelijk te maken. 'Doordat gebruik wordt gemaakt van standaardhardware en eigen ontwikkelde software blijven de kosten beperkt tot enkele duizenden euro's in plaats van miljoenen', licht woordvoerder Suzanne Nieuwenhuis toe. 'In dit project zaten de hoogste kosten in principe in de ombouw van de dieselmotor naar de elektromotor.'

Samen met scheepvaartbedrijf Shipping Factory wordt de oplossing doorontwikkelt voor toepassing in de binnenvaart.

NOS-journaal

Verslaggever Theo Verbruggen maakte voor de NOS een reportage over de zelfvarende boot van Xomnia. Sneeuw bleek voor de standaardcamera's nog een obstakel te zijn.

Zelfvarende boot Xomnia

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De uitdrukking zelfvarende boot is onzin. Boten varen al sinds de boomstam zelf. Waarom noem je hem anders vaar-tuig. Net als de zelfrijdende auto, het ding heet namelijk al honderd jaar auto-mobiel = zelf-rijdend. Het vernieuwende zit erin dat de boot zelf stuurt. Dus autonoom sturende boot is juist.

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.