Managed hosting door True

OpenBSD-bug uit 1975 nu gefixt

Fouten in software kunnen lang bestaan. Unix-variant OpenBSD lijkt nu een nieuw record te hebben: een drieëndertig jaar oude bug is nu gerepareerd.

De Nederlandse OpenBSD-ontwikkelaar Otto Moerbeek heeft een bug in besturingssysteem OpenBSD gevonden en gerepareerd. De fout bleek al aanwezig te zijn in oudere versies van die Unix-variant, tot aan de Sixth Edition Unix-versie uit 1975 van AT&T. In mei dit jaar is al een vijfentwintig jaar oude Unix-bug ontdekt en gefixt. Die bleek te zitten in Mac OS X, wat Apple heeft gebaseerd op de FreeBSD-variant.

Compiler compiler

De nu voor het eerst ontdekte bug betreft de parser generator YACC (yet another compiler compiler). Dat stuk software maakt een parser aan, wat een compiler-onderdeel is dat broncode omzet in uitvoerbare code voor een specifiek hardwareplatform. YACC is al sinds begin jaren zeventig onderdeel van OpenBSD en is oorspronkelijk ontwikkeld door toenmalig AT&T-werknemer Stephen Johnson.

Moerbeek trof de bug aan toen hij een door hem ontwikkelde nieuwe implementatie testte van geheugentoewijzer (memory allocator) malloc. Het compileren van grote C++ projecten bleek soms vast te lopen. De OpenBSD-ontwikkelaar testte zijn software hij op een computer met Sun Microsystems' Sparc64-processoren, waar deze bug alleen maar kan voorkomen. De fout is al die tijd niet bovengekomen doordat oudere versies van malloc niet zo goed waren in het opvangen van buffer overflows.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.