Managed hosting door True

Week 5 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Bill KBE, is dat een rapper? Hoe kom je van Lotus Notes af? United Linux is niet meer?

Bill KBE, is dat een rapper?
... nee, William Gates de tweede. Bill Gates wordt in Engeland tot 'ridder' geslagen. 'Sir' zat er helaas niet in, want die titel is voorbehouden aan Britten, dus moet Gates het doen met KBE (Knight Commander of the British Empire). Het versterkt mijn gevoel dat hij nog een grote toekomst als weldoener tegemoet gaat. De nieuwe Lady Di, maar dan anders. Hij heeft er het geld, de intelligentie er kennelijk ook de drijfveren voor. Het moet zo rond 1998 zijn geweest dat men bij Microsoft tot de conclusie kwam dat de extreem negatieve reputatie het bedrijf zou gaan breken. 'The company we all love to hate' werd daarvoor te groot. Een charmeoffensief werd gestart. Onderdeel daarvan waren investeringen in Europese Universiteiten zoals de investering van 150 miljoen pond in 1999 in een researchafdeling van de Cambridge Universiteit. Had dat nog zakelijke nevendoelstellingen, dat gold niet meer voor de Bill and Melinda Gates Foundation. Gates heeft inmiddels al de helft van zijn enorme kapitaal beschikbaar gesteld aan goede doelen. Wat maakt het trouwens uit vanuit welke motieven iemand dat doet. Hij doet het toch maar. Bill KBE, nu nog 's werelds rijkste en meest succesvolle zakenman. Straks full time weldoener. Ik zie het helemaal voor me. De benoeming tot ridder is slechts een opstapje.
 
Hoe kom je van Lotus Notes af?
... minstens zo moeilijk als je eraan bent gekomen. De traditionele Lotusphere die deze week in Orlando werd gehouden, kan over twee jaar worden omgedoopt in Websphere. Het Notes/Domino-platform loopt op zijn eind. Twee jaar geleden besloot IBM het succesvolle Notes-platform te integreren in de dominante softwarearchitectuur bij IBM: Websphere en DB2. De marsroute is in grote lijnen bekend: het monolithische Notes-platform wordt in fasen opgebroken in hapklare J2EE Java-brokken; het Notes-opslagsysteem wordt vervangen door DB2. Lotus Workplace is de op Websphere gebaseerde opvolger van Domino, maar uiteindelijk komen alle Notes-componenten ook als losse bouwstenen beschikbaar voor de 'enterprise portal'-architectuur van IBM.
De keuzes van IBM zijn heel goed verdedigbaar, maar niet zonder risico. Er zijn duizenden Notes-applicaties, er zijn een half miljoen actieve Lotus Script-ontwikkelaars en Notes heeft tientallen miljoenen gebruikers (voornamelijk e-mail overigens). Elke klant zal op een verschillend moment beslissen óf en wát ze willen aanpassen aan de nieuwe architectuur. Die klanten wilden langzamerhand van IBM wel eens horen wat het voor hen in petto heeft. Deze week stond daarom bol van de migratietools, ontwikkelhulpmiddelen, interconnectiehulpjes die zowel de overstap makkelijker moeten maken als bestaande investeringen voor langere tijd veilig stelt. Het zal duidelijk zijn dat IBM nog jaren beide omgevingen zal moeten ondersteunen. Het heeft klanten bloed, zweet en tranen gekost Notes-implementaties in de lucht te krijgen, het zal ook lang duren voor ze daar weer afscheid van nemen. Ondertussen zit concurrent Microsoft op het vinkentouw. Een heel team van Lotus-veteranen is gerekruteerd om toepassingen en strategieën te ontwikkelen die Domino-gebruikers tot het .Net platform moeten verleiden.
 
United Linux is niet meer?
... nooit wat geweest eigenlijk. United Linux was een goed idee op het verkeerd moment. Vier kleinere Linux-distributeurs probeerden daarmee een vuist te maken tegen marktleider Red Hat. Maar met medeoprichter SCO bleken Suse, Turbo Linux en Conectiva het paard van Troje te hebben binnengehaald. Al na enkele maanden besloot SCO niet van de distributie van Linux maar van juridische claims rond het besturingssysteem zijn core business te maken. Toen het bedrijf vervolgens niet wilde terugtreden uit de organisatie was die vleugellam. Suse heeft United Linux ook niet meer nodig. Na de overname van Novell heeft het voorheen Duitse bedrijf voldoende armslag om zich op eigen kracht als alternatief van Red Hat te ontwikkelen.
De toekomst van Linux als bedrijfsonafhankelijk besturingssysteem lijkt inmiddels in goede handen bij de Open Source Development Labs.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.