Managed hosting door True

Week 13 - 2004

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Waar eindigt het besturingssysteem en begint de applicatie? Wil Ericsson de aandelen Symbian kopen? Wegwerpservers?

Waar eindigt het besturingssysteem en begint de applicatie?
... that is the question! Bij het Amerikaanse antitrust-proces hing het er nog even om of Microsoft zou worden opgesplitst in een bedrijf voor besturingssystemen en één voor applicaties. Microsoft heeft die dreiging afgewend en dat is voor de concurrentie maar goed ook. Want wat is bedreigender dan Microsoft: twee Microsofts!
Maar goed. Daarmee zitten we wel opgescheept met een monopolist. De historie leert dat wanneer de softwaregigant besluit bepaalde applicaties aan Windows toe te voegen, de concurrentie het nakijken heeft. Kijk naar ICQ, Eudora en Netscape. In het Amerikaanse anti-trustproces wilde de aanklager de browser uit Windows laten slopen. De Europese Commissie wil nu dat de mediaspeler wordt ontkoppeld van Windows. De tegenargumenten van Microsoft zijn niet veranderd: wij hebben het recht te innoveren, gebruikers hebben baat bij de uitbreidingen en de toegevoegde 'middleware' is zo geïntegreerd in Windows dat ze niet meer kan worden verwijderd. De eerste twee argumenten snijden hout, het laatste is onzin. Je kunt een softwarecomponent wel 'middleware' noemen, maar dat betekent nog niet dat hij niet kan worden verwijderd of -desnoods- onzichtbaar gemaakt.
Microsoft misbruikt zijn positie niet om ons rommel op te dringen. Messenger, Outlook en Explorer zijn prima producten, anders zouden ze niet aanslaan. Maar waar het om gaat, is dat zowel de Amerikaanse justitie als de EC vaststellen dat Microsoft zich schuldig maakt aan concurrentievervalsing. De grote vraag blijft wat daar structureel aan te doen valt. Waarschijnlijk heeft de EU deze week zijn besluit bekend gemaakt. Mag ik onafhankelijk daarvan enkele voorstellen doen? Allereerst natuurlijk een hoge boete. Laten we daar een innovatiepotje van maken voor de Europese ict-industrie. Ten tweede een lijst gedragsregels die bij overtreding tot snelle veroordelingen leiden. Het gaat dan vooral om tijdig beschikbaar stellen van interface-informatie. Voor concurrenten is het van levensbelang dat hun servers, pda's en slimme telefoons even goed kunnen 'praten' met het Windows-platform als Microsoft-oplossingen. Ten derde: Microsoft verplichten bepaalde delen van Windows modulair aan te bieden tegen reële prijzen. Op afsplitsing van Explorer, Outlook Express en Messenger zit niemand meer te wachten - die race is gelopen. Maar hardwarefabrikanten moeten zelf kunnen beslissen of ze Media Player en nog onbekende toekomstige applicaties meeleveren of niet. Ongetwijfeld zal dit tot eindeloos getouwtrek leiden over wat een functionele uitbreiding óf een nieuwe applicatie is. Maar een commissie van wijzen kan daar oordelen over vellen. Zeker, dit leidt tot bureaucratie. Veel beter dan dit gerommel in de marge is natuurlijk dat zich echt een alternatief voor Windows aandient. Maar ziet u die komen?
 
Wil Ericsson de aandelen Symbian kopen?
... de Zweden hebben geen cash. Ericsson wil alsnog voorkomen dat Nokia definitief de macht grijpt bij Symbian. Een verrassing, want Nokia's overname van het Psion-aandeel leek in kannen en kruiken. Nokia zou het daarmee met een aandeel van 63 procent voor het zeggen krijgen bij de Britse leverancier van besturingssystemen voor slimme telefoons. Ericsson doet wijselijk geen tegenbod, want 137 miljoen euro is voor het concern tegenwoordig een hoop geld. Ericsson pleit er daarom voor dat ook alle Symbian-partners, zoals Panasonic, Samsung, Siemens en Sony hun aandeel verhogen. Tja, zou ik ook doen. Maar ik vrees dat de partners daar weinig trek in hebben. Nokia zou dit overigens als een gunstige ontwikkeling moeten zien. Het vergroot alleen maar de status van Symbian als leverancieronafhankelijk besturingssysteem.
 
Wegwerpservers?
... komen eraan. Volgens internetgoeroe Marc Andreessen althans. Hij verwacht dat Linux-Intel servers op termijn zo goedkoop worden dat het niet meer loont defecte servers te repareren: gewoon een nieuwe pakken en de oude weggooien.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.