Managed hosting door True

Week 17 - 2004

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Verlaten de ratten het zinkende schip? Petje af voor? Wil Dell zijn partners iets minder uitpersen?

Verlaten de ratten het zinkende schip?
... welke andere conclusie kun je trekken? Bay Star Capital wil nu al weer de 20 miljoen dollar terug die het vorig jaar oktober in SCO investeerde. Dat kun je moeilijk een blijk van vertrouwen noemen. Sterker nog: het is een mes in de rug van SCO. Daar begrijpen ze ineens de diepere betekenis van de term 'risicokapitaal'.
Bay Star is die investeringsmaatschappij die SCO - mede op advies van Microsoft - van een oorlogskas voorzag om de Linux-gemeenschap te bestoken met licentieclaims. Nu probeert de investeerder met juridische argumenten zijn investering terug te krijgen. SCO zou de investeerder onjuist hebben geïnformeerd. Dat is kennelijk niet alleen in ons parlement een doodzonde. Maar als zelfs Bay Star geen brood meer ziet in SCO's confrontatiekoers, wie dan nog wel? Het wachten is tot de Royal Bank of Canada -goed voor een bankgarantie van 30 miljoen dollar - afhaakt. Dan is het 'over en sluiten' voor SCO.
Als softwareleverancier kan het bedrijf niet overleven. De juridische acties hebben van SCO bovendien een paria gemaakt in de it-industrie. Het SCO-aandeel is een fiche voor gokkers geworden. Alleen rasoptimisten geloven nog dat de Linux-pinguïn een melkkoe wordt. De ondergang tekent zich af. De ratten verlaten het schip.
 
Petje af voor?
... EMC. Opslagfabrikant EMC staat weer op de rails. De nettowinst in het vorige kwartaal verviervoudigde tot 139,8 miljoen dollar. Dat is een indrukwekkende prestatie. In 2000 raakte het bedrijf in de versukkeling door vraaguitval en toenemende concurrentie. De omzet zakte binnen een jaar met zo'n veertig procent. EMC worstelde en kwam boven. Sinds 2003 schrijft het bedrijf weer zwarte cijfers. De afkalving van het marktaandeel is tot staan gebracht. Het wordt nooit meer zoals het was - daarvoor is de concurrentie van IBM, HP en Hitachi te groot geworden - maar de divisie schijfopslagsystemen maakt weer winst. Belangrijker nog is dat de radicale koerswijziging zich begint uit te betalen. Vanaf eind jaren negentig roept EMC dat het zich wil onderscheiden met software. Het bedrijf heeft deze visie via een aantal overnames werkelijkheid gemaakt. De forse winsttoename is mede te danken aan de prestaties van recent overgenomen bedrijven als Legato, Documentum and Vmware. De risicovolle overnametactiek blijkt vruchten af te werpen.
 
Wil Dell zijn partners iets minder uitpersen?
... graag, wellicht wordt de service dan wat beter. Marktleider Dell heeft het laatste kwartaal zijn positie weer versterkt. Wereldwijd verkocht het bedrijf een kleine 8 miljoen pc's, goed voor een aandeel van 18,8 procent. Bovendien is het bedrijf uitermate winstgevend omdat de direct-kampioen als geen ander bedrijfsprocessen weet te optimaliseren. Een cruciaal element van de Dell-aanpak is het uitbesteden aan partners. Maar de vraag dringt zich langzamerhand op hoever je kunt gaan met het uitpersen van toeleveranciers en partners zonder dat de kwaliteit vermindert. Dell lijkt die grens gepasseerd. Vorig jaar kwam in de Verenigde Staten een klachtenstroom op gang over de kwaliteit van de service. Amerikanen konden vervolgens hun klachten nauwelijks kwijt, want het callcenter-personeel bleek vaak nauwelijks de Engelse taal machtig! Dell werkt namelijk met callcentra in India, lekker goedkoop - dat wel.
Dan Nederland. Dit voorjaar regende het klachten over extreem late leveringen. Kopers, met name bij pc-privé projecten, moesten soms maanden wachten voordat de bestelling in zijn geheel was afgeleverd. Een privé-ergernis is de diarree aan reclamefolders die ik wekelijks binnenkrijg. Ik probeer er al maanden tevergeefs van af te komen. Elke folder ontvang ik in drievoud. Nimmer heb ik een reactie ontvangen op mijn mailtjes, laat staan dat het probleem is aangepakt. Smeken, dreigen - niets helpt. Daarom deze publieke oproep: Dell, doe wat aan je serviceapparaat!< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.