In Nederland - en ook daarbuiten - zijn er nog duizenden bedrijven die legacy-systemen gebruiken om hun kernprocessen te ondersteunen. Dan kan het gaan om sterk verouderde 'standaard'-pakketten waaraan in de loop van de jaren flink is gesleuteld, maar ook om een combinatie van verschillende losstaande applicaties voor verschillende functionele gebieden.
Het is opvallend genoeg vaak de business die de beperkingen van deze systemen op de agenda zet. De it-afdeling heeft er weliswaar de handen vol aan om deze systemen in de lucht te houden en beseft heel goed dat de kennis erover - en dan vooral het toenemende gebrek daaraan - tot steeds grotere problemen leidt, maar wellicht dat een zeker eergevoel en professionele trots ervoor zorgen dat het niet de it'ers zijn die als eersten alternatieven bepleiten, maar de business. Dat is overigens ook weer niet zo vreemd, want de business merkt het meestal als eerste als een bedrijf niet meegaat met de technologische ontwikkelingen.
Wat zijn precies de beperkingen van een legacy-omgeving als het gaat om innovatie? Die liggen met name op de volgende gebieden.
Wil je innoveren, dan zal het dus nodig zijn om te investeren in nieuwe, gestandaardiseerde bedrijfssoftware. Die is inmiddels voldoende flexibel om alle bovenstaande beperkingen op te heffen en tegelijkertijd heel specifieke functies binnen een organisatie goed te ondersteunen. Standaardsoftware heeft de naam dat het organisaties in een keurslijf dwingt, omdat aanpassingen als ongewenst maatwerk worden gezien. Die zouden weer beperkend zijn bij updates en upgrades. Die tijd is inmiddels voorbij. Modern maatwerk - om het zo maar te noemen - is allang geen drempel meer als er nieuwe versies van een pakket beschikbaar komen.
Er is alle reden om op zijn minst heel kritisch te kijken naar de eigen legacy-omgeving. Dat die innovatie in de weg staat, kan geen verrassing zijn.
Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren
Lees meer over