Managed hosting door True

Mkb ontbeert eigen firewall

Internetaanbieders verantwoordelijk voor beveiliging

Dit artikel delen:

Consumenten en ondernemers maken op grote schaal gebruik van virusscanners om hun computersystemen te beveiligen. Met firewalls zijn ze minder bekend, zo blijkt uit onderzoek.

Nederlandse consumenten en mkb-ondernemers beschermen hun pc's massaal met antivirus-software. Dit blijkt uit een onderzoek dat Blauw Research in opdracht van internetaanbieder Xs4all uitvoerde onder een kleine vijfhonderd consumenten en mkb-ondernemers. Een virusscanner installeren en de bijbehorende virusdefinities verversen, dat doen 78 procent van de consumenten en 84 procent van de mkb-ondernemers. Als tweede veel voorkomende maatregel noemen de respondenten zorgvuldig omgaan met het openen van bijlagen en het ophalen van bestanden.

Virusplagen

Een veel kleiner deel van deze groep (41 procent) heeft op zijn eigen computer een firewall geïnstalleerd om virus- en andere netwerkaanvallen af te weren. Xs4all stelt dat computersystemen met een virusscanner alleen niet goed te beveiligen zijn. Virussen dringen in zo'n systeem nog steeds eenvoudig binnen en krijgen zonder firewall alle vrijheid om schade aan te richten. De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft bijna een miljoen ip-adressen op internet geïdentificeerd die nagenoeg niet beveiligd zijn.
Virusplagen van de omvang van Mydoom kunnen alleen plaatsvinden bij de gratie van een groot aantal onbeveiligde computersystemen op internet. De meeste virussen besmetten niet alleen het computersysteem van de ontvanger maar misbruiken dat systeem ook om zichzelf massaal verder te verspreiden via internet. Op het hoogtepunt van de virusgolf bestond ongeveer 30 procent van al het mailverkeer bij internetaanbieder Xs4all uit Mydoom-berichten.

Publiekscampagne

De meeste ondervraagde consumenten (82 procent) en ondernemers (88 procent) houden internetaanbieders verantwoordelijk voor het bestrijden van computervirussen. Xs4all vindt dat onterecht, omdat de veiligheidsmaatregelen die hiervoor nodig zijn internet ontoegankelijker maken. Ongeveer de helft van de ondervraagden (51 procent) vindt dat het tegengaan van virussen ook de verantwoordelijkheid is van grote softwareleveranciers. De helft zegt dat de overheid verantwoordelijk is. Xs4all roept de overheid op om met een publiekscampagne burgers en bedrijven te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.