Managed hosting door True

Hoe PinkRoccade weer PinkRoccade ging heten

 

PinkRoccade

Met een geschiedenis van langer dan een halve eeuw en talloze overnames, komt de naam PinkRoccade binnenkort terug op de Nederlandse ict-markt. Een historisch overzicht dat begint in 1950.

Na een korte afwezigheid komt de naam PinkRoccade binnenkort terug op de Nederlandse ict-markt. Dienstverlener Total Specific Solutions (TSS) zet de naam weer op de kaart, nu het bedrijf de PinkRoccade-activiteiten van Getronics' divisie Business Solutions overneemt zodra de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de ondernemingraad van Getronics akkoord gaan.

De twee onderdelen van deze divisie worden na de overname omgedoopt tot PinkRoccade Healthcare en PinkRoccade Local Government. Met gevoel voor historisch besef, vertelt financieel directeur Matthieu van Amerongen van TSS dat zijn bedrijf het ‘het eeuwige recht krijgt om de naam PinkRoccade te gebruiken.' De naam is namelijk al diverse malen van eigenaar veranderd.

Roccade

De oorsprong van PinkRoccade ligt bij de Rijkscentrale Mechanische Administratie (RMA), in 1950 opgericht op initiatief van toenmalig minister-president Willem Drees. De taak van de rijkscentrale is het verzorgen van ‘ponskaartwerkzaamheden' die ministeries of overheidsinstellingen niet zelf konden verrichten. In 1969 wordt de RMA omgedoopt tot Rijks Computer Centrum (RCC) en breidt het zijn taken uit tot het verrichten van diensten op het gebied van de automatische informatieverwerking voor ministeries en (semi-)overheidsinstellingen.

In 1990 verzelfstandigt RCC. De werkzaamheden zijn inmiddels steeds meer uitgebreid. In die tijd neemt de dienstverlener de Maatschappij voor Informaticadiensten en het Instituut voor Enquêteverwerking over. Vijf jaar later verandert het bedrijf zijn naam in Roccade Informatica Groep.

Pink Elephant

Pink Elephant is in de jaren negentig een branchegenoot van Roccade. De dienstverlener ontstaat in het begin van de tachtiger jaren als drie studenten van de TU Delft wat bijverdienen door mainframecomputers van IBM, Dow Chemical en enkele ministeries te beheren.

Als het bedrijf in 1993 wordt overgenomen door RCC/Roccade, telt Pink Elephant ongeveer duizend medewerkers. Samen met Bouwfonds Informatics, de ict-divisie van de gelijknamige toenmalige rijksprojectontwikkelaar, maakt het deel uit van de Roccade Informatica Groep. De ict-dienstverlener krijgt in 1999 een notering aan de Amsterdamse beurs Euronext en gaat vanaf dan verder onder de naam PinkRoccade. Een kwart van de aandelen zijn in handen van de Nederlandse Staat.

De naam Pink Elephant verdwijnt in 1993 uit de Nederlandse ict-markt. Na een afwezigheid van vijftien jaar keert de olifant in 2008 terug. Enkele oud-medewerkers, waaronder een van de drie toenmalige oprichters, blazen het bedrijf nieuw leven in. In Canada, Engeland, Zuid Afrika en Australië is de onderneming altijd blijven bestaan.

Getronics

Begin 2005 koopt branchegenoot Getronics vrijwel alle aandelen van PinkRoccade. Getronics, zelf in 1972 ontstaan als Geveke Electronics, noemt zijn Nederlandse tak vanaf dat moment Getronics PinkRoccade. Het nieuwe bedrijf wordt de grootste ict-dienstverlener van het land. De meeste werkzaamheden van het oude PinkRoccade worden ondergebracht in de divisie Business Solutions, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het bedrijfsonderdeel Business Application Services (BAS).

Ook Getronics en zijn Nederlandse tak Getronics PinkRoccade vallen ten prooi aan een overname. Overnamebesprekingen in 2006 liepen op niets uit, maar in oktober 2007 gaat de dienstverlener alsnog definitief akkoord met een overname door telecomconcern KPN. Dat bedrijf wil zijn portfolio uitbreiden met ict-dienstverlening, zoals dat zijn collega's van British Telecom (BT) al eerder was gelukt.

Total Specific Solutions

Getronics komt in handen van KPN, die besluit het bedrijfsonderdeel Business Application Services in de etalage te zetten. In augustus 2008 koopt branchegenoot Capgemini vier van de vijf BAS-divisies. De vijfde divisie, Business Solutions, waarin een groot aantal werkzaamheden, panden en personeelsleden van het oude PinkRoccade zijn ondergebracht, verkoopt KPN enkele maanden later aan Total Specific Solutions (TSS).

Total Specific Solutions is het bedrijf van de Friese miljonair Rinse Strikwerda. Hij vergaarde zijn vermogen toen hij eind jaren negentig het ict-bedrijf Tas Groep naar de beurs bracht. De automatiseerder werd in 2000 overgenomen door PinkRoccade.

PinkRoccade

TSS besluit de van Getronics overgenomen divisies Business Solutions Local Government en Business Solutions Healthcare, de naam PinkRoccade te geven. Het formele eigendom van de naam ligt bij KPN, het moederbedrijf van Getronics. Maar de cirkel lijkt rond. Met een geschiedenis van bijna zestig jaar en talloze overnames heet PinkRoccade weer PinkRoccade.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2807642). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 
Vacatures bij KPN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.