Managed hosting door True

Oeso-forum moet internationale bestrijding spam versnellen

Mix van maatregelen

Dit artikel delen:

De Oeso riep begin deze week op tot gezamenlijke, internationale bestrijding van spam om het vertrouwen in internet overeind te houden. Steeds meer spam is frauduleus en wordt verstuurd via gekraakte pc's.

Percentage spam in de mail
December 200358%
November 200356%
Oktober 200355%
September 200354%
Augustus 200352%
Juli 200350%
Juni 200349%
Mei 200348%
April 200346%
Maart 200345%
Februari 200342%
Januari 200342%
"We hebben een gezamenlijke internationale inspanning nodig om het vertrouwen in internet overeind te houden", zei Oeso vice secretaris-generaal Herwig Schlögl bij de opening van de tweedaagse workshop over spam. Begin deze week woonden 250 politici, vertegenwoordigers van overheden en bedrijven en beveiligingsspecialisten deze bijeenkomst bij. De Oeso, een economie praatclub van dertig rijke landen, heeft al richtlijnen uitgebracht over informatiebeveiliging, privacy en consumentenbescherming. Sinds vorig jaar buigt het zich over internationale maatregelen om het spamprobleem aan te pakken. Het haalt de Britse fabrikant van filteringsoftware Brightmail aan, die schat dat op dit moment 60 procent van alle mails uit spam bestaat.

Combinatie

De Oeso stelt dat regeringen internationaal eenduidige regelgeving moeten invoeren en meer moeten samenwerken bij de handhaving van deze wetten. Daarnaast moeten overheden burgers en bedrijven beter informeren. Probleem is dat veel spammers hun toevlucht hebben genomen tot gekraakte pc's en daarmee onzichtbaar zijn gaan werken. De VS afgezant van de Federal Trade Commission Mozelle Thompson meldde dat de VS samen met 27 andere landen de actie 'beveilig je server' zijn begonnen. Computereigenaren van systemen die misbruikt zijn voor het doorsturen van spam krijgen een brief met de vraag de systemen beter af te schermen. Nederland doet niet mee aan dit initiatief.
Dave Jevans, marketing directeur van Tumbleweed, hield op maandagmiddag een presentatie over spamberichten die consumenten naar nepsites van banken lokken om hen daar hun inloggegevens af te troggelen. Hij schat dat in de VS, Engeland en Australië wekelijks dertigduizend van dit soort aanvallen plaatsvinden. Per aanval worden veertig- tot honderdduizend spamberichten uitgestuurd. Het duurt gemiddeld een kleine twee weken voordat autoriteiten de nepsite gesloten hebben. Recent is een internationale samenwerking op gang gekomen tussen financiële instellingen, hun ict-toeleveranciers als Tumbleweed en opsporingsautoriteiten om het probleem aan te pakken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.