Managed hosting door True

Controle op stemmachines

 

De Ierse ophef over de stemmachines van de Nederlandse producent Nedap is overgeslagen naar ons land. De Tweede Kamer wil van minister Remkes weten of de Nederlandse stemmachines aan de wettelijke eisen voldoen.

De Ierse regering gaat Nederlandse stemmachines inzetten bij de verkiezingen voor het Europese Parlement later dit jaar. De machines zijn in Ierland omstreden sinds het in informatiebeveiliging gespecialiseerde Ierse bedrijf Zerflow twee jaar terug in een kritisch rapport stelde dat de gesloten software-opzet van de Nedap-apparatuur controle van de stemmentelling blokkeert. Ook meenden de beveiligingsexperts van dit bedrijf dat de vellen met de namen van de kandidaten en de 'backup-cartridge' te manipuleren zouden zijn.
Bij een peiling onder lezers van de Ierse krant Sunday Business Post drie weken terug geeft een meerderheid aan de elektronische stemmachines te wantrouwen. Zij willen een papieren uitdraai bij het uitbrengen van iedere stem om het apparaat te kunnen controleren. Vorige week vroegen de CDA Tweede-Kamerleden Liesbeth Spies en Maarten Haverkamp minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken of de stemmachines hun werk goed doen.
In Nederland worden stemmachines al jarenlang gebruikt bij verkiezingen. De meeste van de machines zijn geleverd door de Sdu (9202). Tweede is Nedap met 7584 apparaten. De 570 door Samson geleverde stemmachines zijn eind dit jaar afgeschreven. Een woordvoerster van BZ zegt dat de apparatuur uitvoerig getest is en veilig bevonden. De software is eigendom van de fabrikant en afgesloten omdat zij auteursrechtelijk beschermd is.< BR>

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1388268). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×