Managed hosting door True

'A dull nerd to be avoided at parties' (Mark Plekker)

 

Ik zal de laatste zijn die beweert dat de Engelse arbeidsmarkt voor automatiseerders representatief is voor de Nederlandse. Toch wil ik u een interessant onderzoek onder Britse studenten over het imago van het IT-beroep niet onthouden. De resultaten zijn onthutsend.

Driekwart van de studenten in het Verenigd Koninkrijk wil niet in de IT werken. Zo'n 15 procent van de 1200 ondervraagden typeert de IT-specialist in onverbiddelijk Engels als 'a dull nerd to be avoided at parties'. 14 Procent zegt de IT'er daadwerkelijk uit de weg te gaan, zodra ze er een tegen het lijf dreigen te lopen. Een leuk vooruitzicht wanneer je op weg bent naar de verjaardag van een jaargenoot.
Hoewel we in Nederland nog niet over harde cijfers beschikken, sporen de resultaten enigszins met de beleving bij bedrijven die hier automatiseringsspecialisten werven. Het slechte imago - ze zijn briljant, maar weinig sociaal vaardig, ze houden niet van mensen en wel van machines - werpt een drempel op bij het enthousiast maken van jongeren voor een baan in de automatisering.
Bedrijven proberen - ieder voor zich - in imago-campagnes dit beeld te nuanceren. Ze hameren op communicatieve vaardigheden en andere aspecten die van de automatiseerder een aangename gesprekspartner moet maken.
Ik heb zo mijn twijfels of dit enig effect heeft op de buitenwacht. Zolang de IT'er zich nog niet heeft vrijgevochten van dit beeld, lijkt het mij raadzaam pas aan het eind van een verjaardagspartijtje te vertellen wat je doet voor de kost. Of beter nog: nodig voorlopig alleen automatiseringsvriendjes uit. Wel zo gezellig.
 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1332855). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×